Idén nyáron bombaként robbant a hír, hogy nemsokára akár napi kiruccanásként is New Yorkba utazhatunk Londonból. Az amerikai Boom Supersonic repülőgépgyártó tervezte Overture névre keresztelt szuperjárat 3 és fél óra alatt ér majd a Nagy Almába, a tervek szerint 2029-re emelkedik a levegőbe. Nemrég kiderült, mennyibe kerül majd rá a jegy.

Nem kevesebb mint 3 és fél óra alatt ér majd a jelenleg fejlesztés alatt álló Overture repülőgép Londonból New Yorkba, a tervek szerint 2029-ben. A forradalmi gépezet a tengerentúli metropoliszt akár egy rövid hétvégi, vagy egy napos kiruccanásra is elérhetővé teszi majd azoknak, akik meg tudják fizetni.

A szuperszonikus személyszállító repülőgép nem újkeletű: először 1969-ben szállt fel a British Airways és az AirFrance által üzemeltetett Concorde, amely rekordidőn belül, pontosan 2 óra 52 perc és 59 másodperc alatt ért Londonból New Yorkba. Miután ezt a repülőt 2003-ban kivonták a forgalomból, nehéz megsaccolni, hogy mennyibe kerülhet majd az Overture fedélzetére szállni tekintve, hogy az elmúlt 20 évben rengeteget változtak az árak. 

A Concorde London-New York között közlekedő járataira 7 ezer 574 dollár, mai árfolyamon 2 millió 675 ezer forint volt egy jegy, ami ma 12 ezer 460 dollárt, vagyis 4 millió 401 ezer forintot jelent. Mégis, a History-Computer nevű weblap számításai szerint a Concorde-ra ma nagyjából 20 ezer dollárért, azaz 7 millió forintért lehetne jegyet váltani. Az Overture-t gyártó Boom nyilatkozata szerint ők a szuperszonikus utazást a korábbinál elérhetőbbé és megfizethetőbbé szeretnék tenni az utasok számára, ami azt jelenti, hogy nagyjából a jelenlegi business classra váltható jegyek árán lesz lehetőség szuperszonikus járaton utazni.

Blake Scholl, a Boom Supersonic vezérigazgatója pontosan úgy fogalmazott, hogy az üzemgazdaságosságnak köszönhetően a jegyek várhatóan 5000 fontot, vagyis 2 millió 224 ezer forintot kóstálnak majd.

Ez az összeg az átlagemberek számára többnyire szintén megfizethetetlen, így már csak az a kérdés, hogy aki megteheti, annak az ideje vagy a pénze lesz-e fontosabb tekintve, hogy a British Airways jelenleg 393 fontért, mai árfolyamon 175 ezer forintért kínálja a New York-i menettérti jegyeket.

Az Overture tervezett bemutatása egyébként már most késik, jelenleg 2025-re ígérik a leleplezést. A remények szerint 2029-ben a gép már megkaphatja a típusengedélyt és a magasba emelkedhet. Az építését a jövő évben kezdik meg.

(Borítókép: Overture szuperrepülőgép. Fotó: Northfoto)