Az akkumulátor-technológiák fejlődésével egyre nagyobb kapacitású szerkezeteket képesek előállítani a gyártók, ennek következtében pedig az elektromos autókkal megtehető menettávok is nőnek. Nemrég a kínai CATL fejlesztett ki egy olyan elektromos autómotort, amely egyetlen töltéssel 1000 kilométeres menettávot ígér.

Bemutatta új fejlesztését a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) akkumulátorgyártó és technológiai vállalat, amely az amerikai Teslát kihívva elektromos járművekhez és energiatároló rendszerekhez gyárt többek között lítium-ion aksikat. A bejelentésük szerint a jövőben a legújabb gyártmányukkal rendelkező autók öt perc töltés után 300 kilométer megtételére is képesek lehetnek,

teljes töltöttséggel pedig 1000 kilométert is megtehetnek.

A bemutatott platform egy nagy gördeszkára hasonlít, amelyet akkumulátorokkal pakoltak meg, valamint elláttak villanymotorral, futóművel, illetve a villanyautók egyéb nélkülözhetetlen elemeivel. Erre az alapra egy tesztautót építettek, amellyel a kísérletek során igazolták az 1000 kilométeres hatótávot. A továbbiakban a CATL a szintén kínai Hozon Autót bízza meg, hogy az alapra már piacra dobható kocsit építsen, amely az egyik legnagyobb hatótávú elektromos modell lehet a jövőben. A tervek szerint az új villanyautó a következő év harmadik negyedévére, tehát legkorábban 2024 októberére készülhet el.

Mégsincs veszélyben a villanyautók jövője?

Korábban számos rémhír szólt arról, hogy a Föld bolygó lítium-készletei kifogyóban vannak, a kémiai elem eltűnésével pedig veszélybe kerül az akkumulátoros technológiák fejlesztése. A tudósok ezért jó ideje a különböző aksik hatékony újrahasznosításának lehetőségein munkálkodnak. Reménysugarat jelenthet azonban a kaliforniai Salton-tó medre alatt felfedezett lítium mező, amelyről bár eddig is tudni lehetett, nemrég kiderült, hogy valójában sokkal több lítium lehet ott, mint azt a szakemberek hitték.

Az USA Energiaügyi Minisztériumának (DOE - Department of Energy) közlése szerint – és a Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatóinak kalkulációja alapján – a lelőhely nagyjából 3400 kilotonna finomított lítium előállítását teszi lehetővé, ami mintegy 375 millió villanyautó akkumulátorához elegendő.

Az Egyesült Államokban jelenleg 2,4 millió elektromos autó szeli az utakat, ebből kifolyólag a felfedezés azt is jelentheti, hogy a világ egyik legnagyobb lítiumkészletét rejthetik a tó alatti földrétegek.

„Az ott található összes lítium lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem kell Kínán keresztül importálnunk” – fogalmazta meg közleményét a napokban a DOE. Mindazonáltal az jelenleg is kérdéses, hogy a szakemberek hogyan fognak nagy mennyiségű lítiumot kivonni a föld alatti geotermikus sóoldatból.

(TotalCar)

(Borítókép: Elektromos autó töltése. Illusztráció: Getty Images)