Ebben az összeállításban nemcsak bemutatjuk a világtörténelem legdrágább ékszereit, de azok történetét is felelevenítjük.

1. Hope Diamond nyaklánc

Értéke: 250 millió dollár

A világ egyik leghíresebb drágaköve, a felbecsülhetetlen értékű, 45,52 karátos úgynevezett Remény gyémánt Indiából származik, és jelenleg a Smithsonian Intézet tulajdonában áll. Gyönyörű, kék színét a benne található bóratomok jelenlétének tulajdonítják. 1668-ban királyi ereklyévé vált, ugyanis Tavernier ekkor eladta XIV. Lajos francia uralkodónak, aki az egyik koronaékszerévé tette. Úgy hírlik, ez a sötétkék szépség el van átkozva, ugyanis számos alkalommal fordult elő, hogy azok, akik birtokolták, őrizték, szállították, ápolták vagy rövid ideig viselték, később a végzet igen kegyetlen formáival találkoztak. A szakértők szerint az efféle legendákat csak azért találták ki, hogy az ékszert minél izgalmasabbá, rejtélyesebbé tegyék a közvélemény és a potenciális licitálók körében.

2. Peacock bross

Értéke: 100 millió dollár

A Graff ékszerészet által készített pávás bross 100 millió dollárba kerül, azaz többet ér, mint egy „átlagos” magánrepülő. A Graff Diamonds által készített brossnak talán nincs akkora történelme, mint a Hope-gyémántnak, az értéke mégis nagyjából 100 millió dollár. A bross pontosan 1305 darab kis kőből áll, a madár begyét alkotó mélykék gyémánt pedig önmagában 20 karátot foglal magába. A páva alakú brosst először 2013-ban mutatták be a hollandiai TEFAF művészeti vásáron. A bross holléte és tulajdonjoga jelenleg nem nyilvános.

3. The Pink Star

Értéke: 71,2 millió dollár

Ez a csodás 59,60 karátos ovális gyémánt a The Pink Star, azaz A Rózsaszín Csillag nevet kapta. A világ egyik legkeresettebb természetes drágaköve a rózsaszín gyémánt, amelyet egy nyugat-ausztráliai bányából nyertek, ami 2020-ban kimerült. Egy műgyűjtő 2013-ban 83 millió dollárért licitált a rózsaszín ékszerkülönlegességre, de végül nem tudta időben kifizetni, ezért a Sotheby's aukciósház megtartotta, és később 71,2 millió dollárért árverezte el Hongkongban a Chow Tai Fook Enterprises-nak. Ezután gyűrűvé formálták és azóta CTF Pink Star a hivatalos neve.

(mutargy.com)

(Borítókép: Hope-gyémánt. Fotó: Bloomberg/Getty)