Közgazdászok segítségével számolták ki a The New York Times újságírói, hogy mennyire lehetett gazdag a Reszkessetek betörők című filmekből ismert McCallister-család. Íme a válasz!

Az 1990-es Reszkessetek betörők (Home Alone) című film minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi alkotása, itthon sem telhet el úgy az ünnepi időszak, hogy ne játszanák le az összes részt a televízióban. Pontosabban 2013-ban megtörtént, ám akkora botrányt kavart a jól megszokott közvetítés elmaradása, hogy a következő évtől újra minden esztendőben műsorra tűzték – és tűzik az egyedül otthonragadt Kevin harcának történetét a betörőkkel.

A film a mai napig akkora siker, hogy két évvel ezelőtt a legszerencsésebbek egy egész éjszakára kibérelhették a filmből ismert hatalmas chicagói házat, amelynek mibenléte sokakat elgondolkoztatott arról, hogy vajon mekkora vagyona lehet a McCallister-családnak, amelynek tagjai nemcsak, hogy egy ekkora villában tengethették a mindennapjaikat, hanem arra is bőven volt büdzséjük, hogy a família minden tagját elutaztassák Párizsba az ünnepekre.

Nos, nem kell többet számolgatni, a The New York Times újságírói ugyanis közgazdászok segítségével kiszámolták, hogy mégis mennyi az annyi.

Mint az a számításaikból kiderült, a Reszkessetek betörőkből ismert McCallister-család az amerikai társadalom felső 1 százalékába tartozhatott.

A film elején a Joe Pesci által megformált Harry nevű betörő már nagyjából behatárolja a családot, amikor banditatársának, a Daniel Stern szerepében feltűnő Marvnak azt mondja, hogy a McCallister-ház a legnagyobb fogásuk lehet a gazdag környéken, tele csúcsminőségű cuccokkal, hi-fivel és ékszerekkel, talán még értékpapírokkal is. A család vagyonának meghatározása azonban ennél is könnyebb pusztán a házukra nézve:

a megkérdezett ingatlanszakértő szerint az Egyesült Államok egyik legdrágább környékének számít Chicago Winnetka külvárosa, ahol a többszintes ház is található a Lincoln Avenue 671. szám alatt. Ez 1990-ben csak a helyi háztartások 1 százaléka számára volt megfizethető, ami a Federal Reserve Bank közgazdászai szerint ma is így lenne.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy McCallisterék a jövedelmük legfeljebb 30 százalékát költötték lakhatásra, a közgazdászok azt is megállapították, hogy akkoriban az ingatlan csak egy 305 ezer dolláros, mai árfolyamon nagyjából 105 millió forintos jövedelemmel rendelkező háztartás számára lett volna megfizethető. 2022 közepén egy hasonló ház körülbelül 2,4 millió dollárba (kb. 830 millió forintba) került volna, amit a város háztartásainak szintén csak a felső 1 százaléka engedhetne meg. A Telex emlékeztet, hogy mindezen kívül gyanús volt a család párizsi karácsonyi utazása is: 15 embert Európa egyik legdrágább városába reptetni drága dolog, különösen, ha a négy felnőtt első osztályon utazik.

A filmből ugyanakkor sosem derült ki, hogy a McCallister-szülők mivel foglalkoztak. Todd Strasser, aki a film két folytatásának alapját adó regényeket írta, egy interjúban azt mondta, a filmkészítőktől nem kapott útmutatást ezzel kapcsolatban, ezért a könyveiben Kevin anyukájának a divattervezői foglalkozást adta, Kevin apukájából pedig természetesen üzletembert faragott. Arra nem gondolt, hogy részletes háttérsztoriban mesélje el, hogy McCallisterék hogyan gazdagodtak meg ennyire. A szerző egyébként úgy gondolt rájuk, mint felső középosztálybeliekre, nem mint szupergazdagokra.

(Borítókép: A tízéves Macaulay Culkin Kevin McCallister szerepében a Reszkessetek betörők című film egy jelenetében. Fotó: Northfoto)