Az elmúlt években a bakelit lemezek és lejátszók reneszánszukat élik. A 20. század utolsó harmadának kedvelt zenei médiuma nem csupán a nosztalgia miatt került újra előtérbe, hanem mint befektetési eszköz is.

A szakértők szerint a lemezgyűjtés már nem csupán zenehallgatási élmény, hanem komoly gyűjtői szenvedély is, ami egyes darabokért milliókat is hajlandóak fizetni az emberek. Egy-egy ritka vagy ikonikus darab akár milliós összegeket érhet a megfelelő körökben.

A következő tíz lemez a legkeresettebb darabok közé tartozik:

Frank Wilson: Do I Love You (Indeed I Do) – 25 742 font (kb. 11,3 millió forint)

Az amerikai soul énekes, Frank Wilson ritka kislemezének csak néhány példánya maradt fenn, amikor a Motown Records főnöke, Berry Gordy állítólag megsemmisítette a legtöbbet. A fennmaradt példányok rendkívül ritkák és keresettek, ami e lemez árát az egekbe repíti.

Tommy Johnson: Alcohol and Jake Blues - 37 100 dollár (kb. 12,8 millió forint)

Tommy Johnson legendás blues lemeze, amelyből csak nagyon kevés maradt fenn. Az 1930-ban kiadott lemez egy oregoni gyűjtő kezében landolt, aki megvásárolta a hihetetlenül ritka és kiváló állapotban lévő példányt, így tovább emelve annak értékét.

Aphex Twin: Caustic Window (próbanyomás) - 46 300 dollár (kb. 16 millió forint)

Az Aphex Twin 1994-es albumának egy rendkívül ritka próbanyomása, amit csak korlátozott mennyiségben adtak ki. A lemez később egy Kickstarter kampányon keresztül jelent meg, és a Minecraft alkotójának, Markus Perssonnak a tulajdonába került, amivel tovább nőtt a lemez hírneve és értéke.

The Beatles: Till There Was You (10 hüvelykes acetát) – 77 500 GBP (kb. 34 millió forint)

A Beatles egy korai demó lemeze, amely ritkasága és történeti jelentősége miatt vált különösen értékessé. A lemez két dalt tartalmaz. Szinte hihetetlen, de egy padláson leltek rá a darabra, amely a Gerry és a The Pacemakers billentyűsénél volt. Máig nem derült ki, hogyan jutott a lemez birtokába, de 2016 márciusában megvált tőle Warringtonban egy meg nem nevezett vevő legnagyobb örömére. 

The Beatles: Yesterday & Today – 125 000 dollár (kb. 43,4 millió forint)

A Beatles egyik legvitatottabb albuma, amelynek eredeti „hentes” borítója miatt gyorsan visszavonták a piacról. Azok a korai példányok, amelyek még megmaradtak ezzel a borítóval, rendkívül ritkák és értékesek.

John Lennon és Yoko Ono: Double Fantasy – 150 000 dollár (kb. 52 millió forint)

Ez a lemez John Lennon egyik utolsó aláírását tartalmazza, amit a tragikus halála előtt adott. Az aláírás és a lemez története miatt vált rendkívül értékessé.

The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (mind a négy Beatles aláírásával) – 290 000 dollár (kb. 100 millió forint)

A legendás album, amit mind a négy Beatles-tag aláírt. A lemez önmagában is ikonikus, de az aláírásokkal együtt igazi ritkaság.

Elvis Presley: My Happiness - 300 000 dollár (kb. 104 millió forint)

Elvis Presley első felvételének egyik próbanyomása. Ez az a lemez, amit Elvis egy memphis-i stúdióban készített, és amely Jack White tulajdonába került, tovább emelve a lemez gyűjtői értékét. 2015 decemberében vásárolta meg egy aukción.

The Beatles: The Beatles (fehér album) - 790 000 dollár (kb. 274,6 millió forint)

A híres „fehér album”, amelynek az első példányát Ringo Starr birtokolta. A lemeznek minden egyes példánya sorozatszámmal volt ellátva, de az 0000001 számú példány különösen értékes.

Wu-Tang Clan: Once Upon a Time in Shaolin – 2 millió dollár (kb. 695 millió forint)

A legdrágábban eladott bakelit lemez, amelyből csak egyetlen példány készült. A lemez egy szerződéssel rendelkezik, amely meghatározza, hogy 100 éven keresztül nem kerülhet kereskedelmi forgalomba. A lemez Martin Shkrelihez került, akinek későbbi jogi problémái csak tovább növelték a lemez legendáját.

(Borítókép: Beatles zenekar. Fotó: Getty Images)