Több mint 1300 éve ugyanannak a családnak a birtokában van a japán Jamanasi prefektúrában, Hayakawában található szálloda, a Nishiyama Onsen Keiunkan. Az Akaishi-hegység lábánál található komplexumban több mint 140 ezer forintért szállhatunk meg éjszakánként.

Fáradt vándorokat és kalandvágyó turistákat lát vendégül a több mint 1300 éve alapított japán szálloda és termálfürdő, a Nishiyama Onsen Keiunkan. Az úgynevezett shinise, vagyis legalább 100 éve létező vállalkozás a világ legöregebb szállodai intézménye, amely a helyszín adottságait, az ott található gyógyvizet használja fel magas minőségű szolgáltatásaihoz.

Bár Japánban, ahol a hagyomány- és értékőrzés világelsőnek számít, nem ritka, hogy egy-egy cég több száz éve működik, ám a Jamanasi prefektúrában, Hayakawában található szálloda így is kivételesnek számít, hiszen több mint egy évezrede látja vendégül az utazókat. Ez idő alatt végig egyetlen család birtokában volt, egészen pontosan 52 generáció óta az alapítók leszármazottjai viszik az üzletet.

Japán öröklési jog

A japán öröklési jog szerint a vállalkozások minden esetben a család férfi leszármazottjait illetik, akkor is, ha nem vérszerinti, hanem például örökbefogadott a viszony. Így maradt családi kézben a Toyota, a Suzuki és a szóban forgó Nishiyama Onsen Keiunkan is.

A Nishiyama Onsen Keiunkan fennállása óta számtalan híres és fontos ember fordult meg itt, köztük sógunok, vagyis középkori japán hadvezérek, daimjók (középkori feudális hadurak) és szamurájok. Noha az 1990-es években egy nagyobb renoválást hajtottak végre, a modern építészeti megoldásokra legyintve küllemében a szálloda eredeti állapotát állították helyre. Ezen kívül mind a 37 hotelszobához privát merülőmedencét csatoltak, amelyeket szintén tradicionális módon alakítottak ki, illeszkedvén az onszen, vagyis a hagyományos japán termálfürdő szellemiségéhez, külleméhez. A szobák is az autentkus japán stílust követik, tatamikkal, japán festményekkel, rajzokkal díszítettek. Bérlésük éjszakánként nagyjából 140 ezer forint/fő.

(Földjáró)

(Borítókép: Nishiyama Onsen Keiunkan, Hayakawa, Jamanasi, Japán. Fotó: Hotels.com)