Közel sem szokatlan, hogy a különböző neves eseményeken méregdrága kiegészítőkben látjuk a világsztárokat a vörös szőnyegen vonulni, ám még az ilyesfajta marketingkampányok előtt is bőven akadtak hírességek, akik több millió dollárt érő, ajándékba kapott ékszerekben tündököltek. Cikkünkben most megmutatjuk a közismert személyek valaha volt legdrágább csecsebecséit.

5. Beyoncé és Jay-Z: Lorraine Schwartz eljegyzési gyűrű és Hublot Big Bang gyémánt karóra – 5 millió dollár

A világhírű házaspár együtt került fel a listára, ugyanis hasonló értékben viselnek kiegészítőket, amelyeknek az összegét tekintve nem volt kérdés, hogy helyet kapjanak a rangsorban. Kettejük közül az énekesnő Lorraine Schwartz eljegyzési gyűrűjével kezdjük a sort, amellyel még 2008-ban kérte meg őt a rapper. A 18 karátos gyémántgyűrűért Jay-Z nem kevesebb, mint 5 millió dollárt, mai árfolyamon 1 milliárd 730 millió forintot fizetett.

Az énekesnő sem volt szűkmarkú, amikor megajándékozta a kedvesét: egy szintén 5 millió dollár értékű karórát, egy Hublot Big Bang-modellt vásárolt a férjének a 43. születésnapjára. Az összesen 1282 darab, több mint 100 karátnyi gyémánttal, valamint hat négyszögletűre csiszolt smaragddal kirakott és 18 karátos fehérarany számlappal rendelkező kiegészítőn egy 17 fős csapat dolgozott 14 hónapon keresztül.

4. Kim Kardashian: Lorraine Schwartz eljegyzési gyűrű – 8 millió dollár

Kim Kardashian kezét 2013-ban kérte meg Kanye West egy 8 millió dollár (2 milliárd 769 millió forint) értékű, 15 karátos Lorraine Schwartz eljegyzési gyűrűvel. A reality sztár nemcsak akkor került címlapokra, amikor az ujjára került a hatalmas gyémánt, hanem azután is, hogy egy fegyveres tolvaj kirabolta őt egy párizsi szállodában. Az akkorra már továbbfejlesztett, összesen 20 karátos ékszerrel egy hihetetlenül egyedi darabot veszített a híresség, aki az incidenst követően az összes ékszerére biztosítást kötött. Szerencséjére, később ugyanis elhagyta egy másik, 75 ezer dollár értékű gyűrűjét utazás közben.

3. Gigi Hadid: Jacob & Co. gyémánt szett – 12 millió dollár 

Gigi Hadid egy 118 karátos Jacob & Co. gyémánt nyakláncot viselt a 2021-es MET-gálán. Az eseményen nemcsak a nyakékkel, hanem a 10 karátos gyémánt fülbevalóival is felhívta magára a fotósok és a többi jelenlévő figyelmét. A palesztin-holland származású amerikai modell háromrészes ékszer szettje összességében 12 millió dollárt, vagyis 4 milliárd 153 millió forintot kóstált.

2. Barbara Hutton: Hutton-Mdivani Jadeite Beads nyakék – 27,4 millió dollár

Barbara Woolworth Hutton egy New York-i születésű örökösnő, társasági előkelőség és filantróp volt. A „szegény kis gazdag lánynak” nevezték, miután 1930-ban, a nagy gazdasági világválság közepette egy pazar és drága bált rendeztek a tiszteletére a 18. születésnapja alkalmából. Később, az előkelő grúz családból származó Alexis Mdivanival kötött házasságakor egy 27 jadeit gyöngyből álló nyakéket kapott az édesapjától nászajándékba, a távol-keleti legenda szerint ugyanis, ha egy újdonsült házaspárnak jáde-tárgyat ajándékoznak, akkor az boldogságot és utódokat hoz a szerelmeseknek.

A nyakék, amelynek gyöngyeit egy rubinnal és gyémánttal kirakott kapocs tartja össze, jelenleg a Cartier tulajdona. A vállalat 27 millió 400 ezer dollárért vásárolta meg az ékszert egy 2014-es aukción.

1. Elizabeth Taylor: A Krupp-gyémánt – 30 millió dollár

A Krupp-gyémánt egy gyönyörű 33,19 karátos, IIa típusú Asscher-csiszolású gyémánt. A világ gyémántjainak mindössze 1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Egykor Vera Krupp, a híres német színésznő és farmer becses tulajdona volt, amíg Richard Burton meg nem vásárolta azt akkori feleségének, Elizabeth Taylornak. A néhai színésznek szokása volt, hogy a legdrágább ékszerekkel lepte meg kedvesét. A kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas angol-amerikai színésznő a követ platinagyűrűbe foglaltatta és a válása után is hatalmas becsben tartotta. Ez volt a kedvenc ékszere egészen 2011-es haláláig. Értékét a Tiffany 128.54 karátos Yellow Diamond ékszeréhez hasonlítva becsülték meg a szakemberek, utóbbi ékszer ugyanis 30 millió dollárt, vagyis 10 milliárd 384 millió forintot kóstál. Történelme során eddig mindössze négy hölgy viselhette, elsőként Mary Whitehouse, Edwin Sheldon Whitehouse amerikai diplomata felesége a Tiffany 1957-es bálján, Audrey Hepburn az 1961-es Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) című film promotálásához, Lady Gaga a 2019-es Oscar díjátadó gálán, amelyről a Legjobb eredeti dal kategóriában ő vihette haza a rangos elismerést a Csillag születik című filmből ismert Shallow című számért, végül pedig Beyoncé a Tiffany About Love című kampányában.

+1 Vlagyimir Putyin: Tourbograph karóra – 6 millió dollár

Értéke szerint a lista 5. helyét foglalná el az orosz miniszterelnök Tourbograph típusú karórája, amelynek értéke 6 millió dollár, nem kevesebb mint 2 milliárd 76 millió forint. Putyin köztudottan rajong a karórákért, így nem meglepő, hogy jókora gyűjteményt halmozott fel a legértékesebb darabokból, amelyek között egyebek mellett található egy Patek Philippe Perpetual Calendar & Calatrava, egy Breguet Narine, egy Leman Flyback & Aqua Lung Grande Date, és persze az összes birtokában lévő modell koronadarabja, a 6 millió dollár értékű Sohne Tourbograph.

(Borítókép: Elizabeth Taylor és Vlagyimir Putyin. Fotó: Getty Images)