A világ egyik legritkább Star Wars-figurája kelt el nemrég az eredeti árának több mint tízezerszereséért. A 45 éves játék az ikonikus film emléktárgyainak egyik legkeresettebb darabja, mindössze tíz darab maradt fenn belőle az egész világon.

A Star Wars-filmek egyik legritkább és így legkeresettebb emléktárgyát találta meg a loft lakásában január elején a Marvel UK volt művészeti igazgatója, amikor egy hirtelen döntés folytán átrámolta a padlást. A különleges játékfigurát 1978-ban, egy évvel az eredeti Star Wars IV. – Egy új remény című film megjelenése után gyártotta a brit Palitoy játékgyár és darabját mindössze másfél fontért, mai árfolyamon 680 forintért árulta. A különleges Jawa-figurából mostanra mindössze 10 darab maradt az egész világon, így az értéke megsokszorozódott, pontosabban tízezerszereződött, ugyanis a jelenlegi árát 15 ezer fontra (6 millió 823 ezer forintra) becsülték.

Végül 19 ezer 500 fontért (8 millió 868 ezer forintért) kelt el a londoni Excalibur Auctions aukciósház egy január végi árverésén.

A tárgy után hatalmas volt az érdeklődés, nemcsak a helyszínen, de telefonon és online is licitáltak rá a világ minden tájáról. Az aukció végén egy brit gyűjtőnek sikerült rátennie a kezét.

A jövőben várhatóan több Star Warsos relikvia is kalapács alá kerülhet a Jawa-figura korábbi gazdájának jóvoltából, ugyanis az illető annak idején rengeteg ajándékot kapott az azóta már felszámolt játékgyártól  a Marvel képregényeiben megjelenő Star Wars-vonal promóciója során. Ezek közül már korábban is előkerült egy Jawa játékfigura, amely akkor 26 ezer 670 fontért, vagyis  12 millió 132  ezer forintért kelt el. Amikor az eladó látta, hogy mekkora érdeklődést váltott ki az apró tárgy, azonnal feltúrta a padlását, hátha rábukkan még egy darabra. Ha a jövőben nem is talál belőle egy harmadikat, várhatóan más ínyencségek is előkerülnek a dobozokból.

( Borítókép: Jelenet a Star Wars 5. részéből. Fotó: Northfoto)