Károly király minden eddiginél fényűzőbb, 90 milliárd forintos temetést tervez, ami állítólag sokkal nagyobb és pompásabb lesz, mint hajdani édesanyjáé.

Nem mindennapi hír érkezett a brit monarchiából: Károly király, aki nemrégiben került trónra, és akit pár héttel ezelőtt rákkal diagnosztizáltak, már most a saját temetésének megtervezésével foglalkozik. A költségek? Csillagászatiak: a becslések szerint a ceremónia akár a 90 milliárd forintot is elérheti.

Ez a lépés sokak számára meglepő lehet, tekintettel arra, hogy Károly király a betegségével kapcsolatban meglehetősen optimista. Az uralkodó bízik a gyógyulásban, mégis úgy döntött, hogy előre gondoskodik a saját búcsúztatásának részleteiről. A tervek szerint nem akármilyen búcsút szeretne: egy olyan eseményt, amely minden eddiginél nagyobb pompával zajlik majd, felülmúlva ezzel még anyja, Erzsébet királynő temetését is.

Információk szerint a "Menai híd" hadműveletre keresztelt esemény a királyi család, politikai és vallási vezetők mellett a nagyközönség számára is emlékezetes lesz. Persze a fényűző temetést beárnyékolhatja a családon belüli viszályok, különösen Károly két fia, Vilmos és Harry közötti régóta húzódó feszültsége. Egy biztos: az uralkodó már most kijelentette, hogy András herceg, Károly testvére, aki számos botrány középpontjában állt az elmúlt években, nem kap hivatalos szerepet a ceremónián.

Bár a helyzet komoly, Károly király állapota stabil, és a királyi család reménykedik a gyógyulásban.

(Borítókép: A Buckingham-palotából a Westminster-palotába szállítják a II. Erzsébet királynőt szállító koporsót. Fotó: Getty Images)