Egy ritka 1987-es Porsche 959 Komfort 608,6 millió forintért talált új tulajdonost a Kissimmee 2024-es aukción.

A Kissimmee 2024-es aukción egy különleges 1987-es Porsche 959 Komfort került kalapács alá és 1,7 millió dollárért (kb. 608,6 millió forint) talált új tulajdonost. Ez a modell a világon gyártott mindössze 292 Porsche 959 közül egy, ami korszakalkotó technológiai újításaival új mércét állított a sportautók piacán az 1980-as évek végén.

A járművet egy 2,85 literes, ikerturbós, (boxer) lapos hatos motor hajtja, ami közvetlenül a Porsche sikeres 962-es versenyautójából származik. A motor vízhűtéses fejekkel rendelkezik, amelyek szükségesek voltak a 444 lóerős teljesítmény eléréséhez. A hajtást egy speciálisan tervezett BorgWarner 6-sebességes váltó továbbítja, amely egy rendkívül alacsony „Gelände" sebességgel is rendelkezik, ami off-road helyzetekben jöhet jól. A Porsche-Steur-Kupplung (PSK) rendszer lehetővé teszi a vezető számára, hogy elektronikusan változtassa a nyomaték elosztását az első és hátsó tengelyek között.

Az autó Franciaországban került először értékesítésre, és máig őrzi eredeti ezüst metál fényezését és a mintára készült fekete bőr belsőt. 2002-ben az Egyesült Államokba importálták, ahol később Kaliforniai Megfelelőségi Tanúsítványt kapott, így a jármű az államban is bejegyezhető és használható lesz.

A Canepa által végzett első szintű motorfrissítés során az autó teljesítménye 600 lóerőre nőtt, amely magában foglal Garrett AiResearch ikerturbókat, fejlett szabályozórendszereket és számos más komponenst. Az autó egyedi jellemzői közé tartozik a Kevlar kompozitból készült aerodinamikai karosszéria, a híres kosárfogantyús hátsó spoiler, a 17 colos magnézium ötvözetű könnyűfém kerekek és a modellspecifikus futófelület nélküli abroncsok, valamint az elsők között alkalmazott automata nyomásfigyelő rendszer.

A 1987-es Porsche 959 Komfort nem csak a technológiai újításairól ismert, hanem fejlesztési költségei miatt is, amelyek majdnem csődbe vitték a Porschét. Annak ellenére, hogy az új ára 300 000 dollár (kb. 107,4 millió forint) volt az Egyesült Államokban, a cég mégis veszteséget szenvedett minden eladott darabon. Mindössze 292 darab készült belőle, és minden egyes eladott példányon a Porsche kb. a költségek 50%-át veszítette el.

Az autó történetét számos dokumentum, köztük a Porsche hitelességi tanúsítvány másolata, a Canepa Design szervizkönyvei, behozatali dokumentációk, tulajdonosi kézikönyvek, szerszámkészletek, figyelmeztető háromszög és a belső bőrrel megegyező táskák őrzik. Ezek a dokumentumok nemcsak a jármű eredetiségét igazolják, hanem betekintést engednek a 959 Komfort modell páratlan történetébe és azon ritka frissítésekbe is, amelyek még különlegesebbé teszik ezt a példányt.

Ez a 1987-es Porsche 959 Komfort, amely mindössze 23,624 kilométert futott, kiváló állapotban van, California államban törvényesen használható, és rendkívül alapos szervizelésen esett át élete során. Az autó a Porsche gyűjtemények egyik legfényesebb gyöngyszeme lehet, hiszen az egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb szuperautó, amely valaha készült.

(Borítókép: Porsche 959 Komfort az aukción eladás előtt. Fotó: YouTube)