Kilónként mintegy 465 ezer forintba kerül a pule nevű sajtkülönlegesség.

Szerbiából, azon belül is a magyar–szerb határtól alig 200 kilométerre található Zasavica különleges természetvédelmi területről származik a világ legdrágább sajtja.

A sajtkülönlegesség neve pule, amely szamártejből készül, és kilónként mintegy 465 ezer forintba kerül.

A hatalmas vételárra egy ritka állatfajta a magyarázat: ezt a sajtot ugyanis csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból fejt tejből lehet elkészíteni. Mára csak nagyon kevés ilyen szamár maradt, tulajdonképpen a kihalás szélére kerültek – legnagyobb számban Zasavica területén találhatók meg.

Amíg egy tehén akár napi 60 liter tejet is adhat, addig egy szamárkancából maximum 0,3 litert lehet fejni. Egy kiló szamársajt elkészítéséhez ugyanakkor jóval nagyobb mennyiség, mintegy 25 liter szamártejre van szükség. Noha csak a sajt 60 százaléka szamártej – 40 százaléka kecsketej –, így is hatalmas mennyiségre van szükség, hogy egyetlen késztermék elkészüljön. Ráadásul, mivel nem igazán elterjedt a szamársajtgyártás,

ezért egyelőre a gépesítésére sincsenek megoldások, így a tejet kézzel kell lefejni, napi három részletben.

Megéri az árát?

Az évente készülő 50-70 kilogramm pule-sajtnak csupán a harmadát tudják eladni. Ennek az oka többrétű: egyik az ára, a másik az, hogy a világon sokfelé nem lehet pasztörizálatlan tejet árusítani, illetve vásárolni, márpedig a pule alapja a friss, kezeletlen szamártej. A pule után a második legdrágább sajt egy Svédországban készített jávorszarvassajt, a harmadik pedig a 24 karátos aranylapkákkal díszített brit White Stilton Gold nevű készítmény.

(Telex)

(Borítókép: Pule sajt. Fotó: Bloomberg/Getty)