A The Economist felmérése szerint Budapest áll az albérleti díjak európai rangsorának élén. Fő oknak jelölték meg a magas inflációt és a bérleti díjak emelkedését.

Egy friss felmérés rávilágított: Budapest az a város Európában, ahol a legmagasabbak az albérleti díjak, megelőzve ezzel a kontinens többi metropoliszát. A The Economist által készített átfogó elemzésben Európa-szerte vizsgálták az albérletárakat, különös tekintettel arra, hogy mely városokban nehezebb így lakáshoz jutni a magas költségek miatt.

A kutatás során két fő okot találtak a magas budapesti albérleti díjak mögött: egyrészt Magyarországon volt az Európai Unió legmagasabb inflációs rátája 2023-ban, másrészt a bérleti díjak Budapesten 2022 óta 19 százalékkal nőttek.

Az elemzés során a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a nettó jövedelem 30 százalékából megfizethető-e egy átlagos, egyszobás lakás az adott városban. Az eredmények alapján Budapest került a lista élére, mint a legdrágábban megfizethető európai város. A sorban utána Prága, Lisszabon és Zágráb következik.

(Roadster)

(Borítókép: Budapest. Fotó: Getty Images)