Nagy mérföldkőhöz érkezett a Szlovákiában kifejlesztett AirCar, amely nagyjából három perc alatt tud autóból repülővé alakulni, ugyanis most először egy plusz utassal a fedélzeten szállt fel.

Pozsonyban rendezik majd meg május 12-17. között a nagy tudományos fesztivált, a Starmus fesztivált, amin több Nobel-díjas tudós is részt vesz majd, többek között azért, mert itt átadják át a Stephen Hawking-érmet.

Ezen a rendezvényen fog ingyenes koncertet adni Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene francia csillaga, de ha már elutazott Pozsonyba, akkor kipróbálta a Szlovákiában kifejlesztett AirCar nevű repülő autót is, így ő lett az első utasa a járműnek.

Az AirCar 2022 jauárjában kapta meg a légi alkalmassági bizonyítványát, azóta pedig már 130 repült órát és több mint 520 felszállást teljesített, viszont még egyszer sem szállt fel úgy, hogy a pilótán kívül más is ült volna a járműben, így ez a mostani teljesítmény jelentős mérföldkőnek számít a gép életében.

A repülésre a pöstyéni repülőtéren került sor, és az AirCar tervezője, Stefan Klein vezette a járművet, ami végül két repülést teljesített a sztárvendéggel – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Az AirCar nemrég nehéz pénzügyi helyzetbe került, azonban néhány napja kiderült, hogy a járművet megtervező KleinVision nevű cég eladta a repülő autó felhasználásának jogait a kínai Hebei Jianxin Flying Car Technology vállalatnak. A tervező, Stefan Klein azt is elmondta az üzlet kapcsán, hogy az AirCart Kínában fogják gyártani.

Az AirCar jelenleg egy BMW-motorral működik, így teljesen hétköznapi benzint fogyaszt és nagyjából három perc alatt alakítható át autóból repülővé. A használatához nem csak jogosítványra, de pilótaigazolványra is szükség van. A jármű olyan futópályán tud fel-, illetve leszállni, amilyet a kisrepülők is használnak.

(hvg.hu)

(Borítókép: Az AirCar felszállás közben. Fotó: NorthFoto)