Károly király nemrég először vett részt nyilvános eseményen azóta, hogy kiderült: rákbetegséggel küzd. A nyakkendőjére többen is felfigyeltek a későbbi fotókon, a király gardróbja azonban számos egyéb drága holmit rejt.

III. Károly király nemrég a rákbetegeket kezelő londoni University College Hospital Macmillan Centre-be látogatott a feleségével, Kamilla királynével. Az uralkodónak ez volt az első nyilvános megjelenése azóta, hogy a palota február 5-én közölte: Károly rákos megbetegedéssel küzd. Az intézményben a királyi pár szakorvosokkal, illetve betegekkel is találkozott, az alkalomra pedig egy igazán különleges nyakkendőt választott. A kiegészítő ruhadarabon dinoszauruszok voltak láthatók. Robert Hardman királyi életrajzíró szerint a nyakkendő az uralkodó hivatalos nevére, a Károly III Rexre utal. A Rex latinul királyt jelent. A nyakkendő, amely 2023 januárja óta bővíti Károly király gardróbjának tartalmát, nem az egyetlen különleges darab.

Az uralkodónak például több mint 60 öltönye, 200 ingje, valamint rengeteg cipője és kiegészítője van, amelyekre több millió fontot költött. Mi több, a cipőinek gondozására külön inast is alkalmaz. 

Az öltözködés tehát a királyi családban igazi úri huncutságnak számít, hiszen a különféle ruhadarabokat a protokoll különböző szabályai szerint választják ki. Remek példa erre, hogy a család nőtagjainak kötelező a kalap viselése. Az sem lehet ugyanakkor akármilyen, hiszen a ruháknak és a kalapoknak minden esetben passzolniuk kell egymáshoz. Ezen kívül az utazások alkalmával is több alkalmi ruházatot kell maguknál tartaniuk, ezzel készülve fel a nem várt eseményekre, például hirtelen halálesetekre.

A királyi család tagjainak életét természetesen számos már apró részlet is szabályozza, ezek betartásában pedig a személyzet is a család segítségére van. A lakájoknak például a cipőfűző helyes bekötését is meg kell tanulniuk, és a palota területén minden apróságra oda kell figyelniük.

(Promotions)

(Borítókép: Károly király. Fotó: Getty Images)