Az igazi borászok számára az alábbi lista bizonyára nem túl hívogató, azonban az egyszerű borkedvelőknek mindenképp érdemes egy pillantást vetnie rá.

A borkóstolás bizonyos szinten nem tudomány, nem igényel mélyreható ismereteket. A professzionális borkóstolás és a borivás élvezete két nagyon különböző fogalom. Alább az amatőr borkedvelőknek állítottunk össze egy listát a borkóstolásról. 

Szín, tisztaság

A szemünkkel a bor küllemét, áttetszőségét érdemes megvizsgálni. Lehetőség szerint természetes fénynél vizsgáljuk a bort, és ha kell, több nézetből is. 

Illat

Az orrunk a legfáradékonyabb érzékszervünk. A rövid, mély és maximum tíz másodpercig tartó vizsgálat hoz megbízható eredményt. Az orr játssza a legfontosabb szerepet az ízlelésben is, ugyanis nyeléskor a levegő az illatokkal az orr felé áramlik.

Íz, zamat

Az ízeket a nyelv különböző részein érezzük, az érzetek viszont a száj egész részén érvényesülnek, ezért a bort kellő mértékben el kell oszlatni a szájban. A nyelv legnagyobb felületén az édeset érezzük meg, majd a nyelv szélein lépnek fel a savanyú ízek, míg a nyelv hátsó részén érezzük a keserűt.

Utóíz

Az ízlelés nem ér véget a bor lenyelésével. Az aktus után is érdemes folytatni, mert a bor lecsengéséről, ízeinek hosszúságáról csak így érhet minket benyomás. Az ízek teljes kibontakozására néhány másodpercet kell várni, majd a bor tartalmasságától függően egyre tompuló mértékben akár percekig is eltarthat hatásuk. Összehúzó hatásuk van a csersavaknak, míg a magas alkoholtartalmú borok melegséggel töltik el a szájat és lenyeléskor a garatot. 

(bortkostolunk)

(Borítókép: Bort kóstoló férfi. Illusztráció: Tadamasa Taniguchi/Getty)