Luxuscikkek, melyek gazdátlanul maradtak: itt van a lista azokról a különleges tárgyakról, amelyeket az utasaik a repülőtereken felejtettek.

Azt gondolnánk, hogy a drága tárgyak tulajdonosai mindenükre odafigyelnek, különösen, ha azok értéke tíz- vagy akár több százezer dollárban mérhető. Az Unclaimed Baggage által összegyűjtött adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy sokan éppen ellenkezőleg járnak el. Az alabamai cég, amely 1970 óta az elhagyott csomagok begyűjtésével foglalkozik, közzétett egy listát a repülőtereken felejtett, rendkívül értékes tárgyakról, amelyeket soha senki nem keresett újra.

7. Givenchy selyemköntös – 3,5 millió forint

Bár sokan elképzelni sem tudják, hogy ennyi pénzt költenek egyetlen ruhadarabra, vannak, akik mégis megteszik, majd elhagyják azokat. Egy példa erre az a Givenchy selyemköntös, amely 2023-ban került az Unclaimed Baggage-hez, miután a gazdája egy repülőút során elvesztette azt. Ennek az elegáns darabnak az ára megközelíti a 10 ezer dollárt, ami körülbelül 3,5 millió forintnak felel meg.

A luxusmárka, amelyet Hubert de Givenchy, egy francia tervező és arisztokrata alapított 1952-ben, ma már globálisan ismert és kedvelt brand a divatikonok és hírességek körében. Givenchy nemcsak a divat, hanem a parfümök terén is jelentős nevet szerzett, jelenleg több mint 50 üzlettel büszkélkedhet csak az Egyesült Államokban.

6. Kiton zakó – 3,5 millió forint

Egy repülőút során elveszett Kiton sportzakó története is figyelemre méltó. A szintén 3 és félmillió forint értékű ruhadarabot ugyancsak tavaly hagyták el.

A Kiton, amelyet 1968-ban alapított Ciro Paone, az igényes viseletet kedvelő férfiak egyik kedvenc márkája lett. A nápolyi divatház híres a precíz, kézzel készített termékeiről, amelyeket különlegesen magas minőségű anyagokból állítanak elő. A ruhák jellegzetessége a hagyományos olasz szabásvonalak modern megközelítése, ami kiválóan ötvözi a stílust, kényelmet és eleganciát. Azok számára, akik a legmagasabb minőséget keresik, a Kiton zakó tökéletes választás lehet.

5. Louis Vuitton Nike Air Force 1 – 4,3 millió forint

A Louis Vuitton és a Nike közösen álmodta meg azt a sneakert, amely Virgil Abloh, az LV férfi művészeti igazgatójának keze munkáját dicséri. A projekt során létrehoztak kilenc különböző stílusban és színben kapható Air Force 1 cipőt, amelyek a Louis Vuitton férfi kollekciójának prémium anyagait és a Nike sportos dizájnelemeit ötvözik. Egy ilyen ritka és keresett sneaker, amelynek párja nagyjából 12 ezer dollár, vagyis körülbelül 4,3 millió forint, valóban megtestesíti a luxus és funkcionalitás tökéletes harmóniáját.

Egy ilyen különleges és magas értékű cipőpárt hagytak hátra egy repülőgépen, ami jól mutatja, hogy még a legértékesebb tárgyak is könnyen elveszhetnek egy utazás során. 

4. FLIR T530 professzionális hőkamera – 4,3 millió forint

A FLIR T530 professzionális hőkamera, amelyet a Teledyne FLIR gyárt, 2023-ban maradt hátra egy repülőn. Az értéke 12 ezer 119 dollár, azaz körülbelül 4,3 millió forint. Ez a kamera kiváló felbontású hőérzékelőjével és éles, részletgazdag képeivel az iparági standardot képviseli a hőképalkotás terén. A kamera nemcsak a mérnökök, tűzoltók és katonák körében népszerű, hanem a kutatók, termékfejlesztők és villanyszerelők számára is nélkülözhetetlen eszköz.

Ezen túlmenően néhány kreatív fotós a hőfotózást is felfedezte, mint új művészeti ágat. Ez különösen érdekes lehet az utazási fotósok számára, akik a világ legnépszerűbb úti céljainak tájait szeretnék megörökíteni. A Teledyne FLIR, amelyet 1978-ban alapítottak Oregon államban, Tigardban, hosszú ideje elismert szereplő a hőérzékelő technológiák piacán.

3. Hermés Birkin 25 rózsaszín táska – 8,4 millió forint

A Hermés Birkin táska nemcsak egy táskát jelent, hanem egy szimbólumot is, különösen a Birkin 25 Bag Rose Azalee Swift Tote, amely 23 ezer 500 dollár, azaz körülbelül 8,4 millió forint. Egy ilyen maradt árván egy repülőgépen tavaly. Ezt a különleges táskát eredetileg Jane Birkin brit színésznő igényei alapján tervezte meg Jean-Louis Dumas, a Hermés akkori ügyvezető elnöke. A táska téglalap alakú, egy külön rekeszt tartalmaz cumisüveg számára, és jellemzően fényes fülekkel és nyeregvarrással készül.

A Hermés, amelyet Thierry Hermés alapított 1837-ben Párizsban, a kiegészítők széles körére specializálódott, beleértve a lakberendezési cikkeket, illatokat, sminket, ékszereket és órákat. A Birkin táskák a luxus vásárlás csúcsát jelentik, és gyakran tekintik a Párizsba látogatók számára kötelező vásárlási cikkeknek, különösen azok számára, akik a fényűzést keresik.

2. Cartier Panthère karóra – 9,5 millió forint

A 2023-ban egy repülőgépen felejtett Cartier Panthère Watch, más néven Panthère de Cartier nemcsak egy óra, hanem egy művészeti alkotás, amelynek értéke 26 ezer 500 dollár, azaz körülbelül 9,5 millió forint. Ez a modell a Cartier egyik legikonikusabb tervezése, amelyet elegáns négyzet alakú arany kerettel láttak el, illetve gyémántokkal és más drágakövekkel díszítettek. Az óra az erőt, kecsességet és kifinomultságot hivatott kifejezni.

A Cartier, amelyet Louis-François Cartier alapított 1847-ben Párizsban, hosszú idő óta a luxus ékszerek és órák piacának egyik meghatározó szereplője. Aki a Champs-Élysées sugárúton sétálva betér a Diadalív közelében található Cartier zászlóshajó üzletébe, maga is részese lehet a márka kifinomult világának.

1. Egy 14 karátos gyémántgyűrű – 13,3 millió forint

Ez a 14 karátos gyémántgyűrű a legértékesebb tárgy, amelyet valaha repülőtéren felejtettek, az értéke eléri a 37 ezer 50 dollárt, azaz a 13,3 millió forintot. A gyűrű valószínűleg egy eljegyzéshez vagy fontos évfordulóhoz kapcsolódik. Meglepő, hogy ennek ellenére senki sem kereste.

Az ékszert 2023-ban találták meg. Részleteket nem tett róla közzé az Unclaimed Baggage, de az ára és a leírások alapján nyilvánvaló, hogy egy kifinomultan megmunkált, rendkívül értékes darabról van szó. Aki kíváncsi a gyűrűre, az itt tudja megnézni.

(The Travel)

(Borítókép: Egy elhagyott bőrönd egy repülőtér várótermében. Illusztráció: Getty Images)