Bemutatta hiánypótló stíluskalauzát Pécsi Balázs luxusszakértő a budapesti Gresham Palotában május 14-én kedden. A Stílusgourmand című könyv bárki számára érhető nyelvezettel nyújt útmutatót a luxus világában azoknak, akik szívesen kivennék a részüket a társasági elegenciából, vagy egyszerűen csak tippeket akarnak kapni egy vacsorapartin való megjelenéshez.

Legyen szó egy elegánsabb baráti összejövetelről, koktélpartiról vagy egy nívós étterembe tett látogatásról, Pécsi Balázs hiánypótló stíluskalauza bárki számára elérhető luxustippeket kínál a megjelenés, az etikett és a megfelelő viselkedésmódok tekintetében. A Stílusgourmand című kötet egy könnyű, mégis tartalmas olvasmány, amelyet bármikor felüthetünk, ha úgy érezzük, szükségünk van egy kis eligazításra az elegancia világában.

„Rengeteg jó stíluskönyv és etikett gyűjtemény van, nem volt célunk egy újabbat kiadni. Helyette egy szemléletet szerettünk volna átadni a modernitás szűrőjén keresztül. A témában már létező kötetek olvasásakor az embereknek általában az az érzése, mintha a szerző szeretné visszarepíteni őket az '50-es évek fekete-fehér filmjeibe, mi azonban már nem azt az életet éljük. Rengeteg különböző hatás ér minket, kezdve a technológiai fejlődéssel, így én ezeket figyelembe véve állítottam össze egy útmutatót” – kezdte Pécsi Balázs a Stílusgourmand című könyve kedd délutáni, teadélutánnal egybekötött bemutatóján a Four Seasons Hotelben, a budapesti Gresham Palotában. Az eseményen szervezett beszélgetés során többek között szó esett a magyarok költési szokásairól, amivel kapcsolatban Pécsi rámutatott, hogy a Kelet-Közép-Európai régióban az emberek általában előszeretettel adnak a külsőségekre, szépészetre, öltözködésre, kozmetikumokra, ezeket követik az olyan használati, ám még mindig „kirakati tárgyak”, mint a telefon és az autó. A lakásra való anyagi ráfordítás a korábbi arisztrokráciához képest ugyanakkor kifejezetten háttérbe szorul.

„Régen egy bizonyos társadalmi szint fölött a lakásra való költés fontossága fej-fej mellett állt a kinézettel. Egy polgári családtól ugyanis elvárt volt, hogy rendszeresen fogadjanak vendégeket, partikat tartsanak. Ehhez képest manapság a találkozókat főleg külső helyszínekre, éttermekbe, bárokba szervezzük. Helytől függően azonban léteznek bizonyos íratlan stílusszabályok, a társasági alkalmakkor elvárt viselkedési formák, etikett. Ezek megtanulásában és betartásában segítek a könyvemmel, amelynél a legfontosabb szempont az volt számomra, hogy olvasóbarát legyen és akár egy nehéz nap után, az ágyban olvasva is élményt nyújtson. A könnyű tárolhatóság is fontos volt, hogy szükség esetén bármikor, bármilyen helyzetben fellapozhassa az olvasó. Ezért lett például puha borítója. A felhasználóbarát kialakítás nagyon lényeges volt számomra” – magyarázta az író.

Pécsi Balázs kapcsolata a luxus világával hosszú időkre nyúlik vissza, 18 éve mozog olyan körökben, ahol majdhogynem napi szinten szükség van arra a tudásra, amelyet most a nagyérdemű elé tár a könyvében.

„Én egy átlagos középosztálybeli értelmiségi családból származom. Szinte teljesen véletlenül alakult úgy az életem, hogy egy luxusmagazin operatív vezetői székébe kerültem. Onnantól fogva arról szólt az életem, hogy milliomosokkal, milliárdosokkal, top menedzserekkel és arisztokratákkal parolázzak. Rengeteget olvastam a témában, hogy például tudjam, hogy a különböző dresszkódok esetén mi az adekvát megjelenési forma. Ettől függetlenül rengetegszer előfordult, hogy éles helyzetben kellett levonnom a következtetéseket és a saját hibáimból kellett tanulnom. Egyszer például előfordult, hogy egy barátom egy elegáns partijára voltam hivatalos. Volt egy fehér zakóm, amelyet nagyon szerettem, azt gondoltam, jó lesz. Odaérve láttam, hogy fehér zakóban szolgáltak fel a felszolgálók, így egész este azt gondolták, én is dolgozni vagyok ott. Akkoriban jó lett volna, ha van például egy ilyen kötet, amelyet egy hétvége alatt is könnyen kiolvasok és a legalapvetőbb szabályokat megtanulhatom. Ennek hiányában én a saját tapasztalataimból és hibáimból merítettem ihletet a könyvemhez” – árulta el Pécsi Balázs.

A Stílusgourmand egyik nagyon megkapó tulajdonsága, hogy a könyvet a szerző nem a magyar elitnek szánta, ennek folytán mindenki találhat benne olyat, ami érdekes lehet a számára, esetleg hiányosság és megtanulhatja. Egy hozzáértő számára néhány dolog ugyan triviális lehet, de a mindennapi életben rengeteg embernek nagyon hasznos tudást jelenthet. A szöveget illusztrációkkal és fotókkal is kiegészítette a luxusszakértő, aki a mesterséges intelligencia segítségét vette igénybe, hogy minél élethűbb és részletgazdagabb ábrákat dolgozzon ki.

„A Stílusgourmand az egyik legjobb példája annak, hogy milyen könyveket szeretnénk kiadni” – mutatott rá Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója. „Szerettünk volna Balázshoz hasonló belső és külső szerzőknek platformot biztosítani, hogy ilyen és ehhez hasonló könyvek, tartalmas, hiánypótló szerzemények szülessenek. Ezúton is gratulálok neki” – fogalmazott Starcz, egyúttal kinyilvánítva köszönetét a publikumnak. Pécsi hozzátette, reméli, ezzel a könyvvel mindenkit egy kicsit közelebb hozhat a luxus világához.

„A luxus egy nagyon érdekes kérdés, egy megosztó szó, amely mindenkinek mást jelent. Ha azokra a tárgyakra és szolgáltatásokra gondolunk, amelyeket általában csak egy szűk réteg engedhet meg magának, azok közül is akad, ami szinte bárki számára elérhető lehet, ha nem is napi szinten, de havonta, háromhavonta, félévente, vagy évente egyszer. Pénztárcától függően ilyen például egy hangulatos délutáni teázás egy elegáns környezetben, vagy akár egy drágább napszemüveg megvásárlása. Olykor-olykor az ember megengedhet magának egy kis luxust, ez a könyv pedig remek úti kalauzul szolgál hozzá” – zárta beszédét Pécsi Balázs.

(Borítókép: Pécsi Balázs. Fotó: Papajcsik Péter/Index)