Exkluzív eseményen mutatta be megújult itallapját a budapesti VIRTU étterem, amely elegáns környezetben, 120 méteres magasságban várja vendégeit klasszikus koktélok magyaros és nemzetközi újragondolásával. A MOL toronyban található, lélegzetelállító panorámával rendelkező vendéglátóhelyen Steier Máté, az étterem bármenedzsere kalauzolt el minket a koktélok világába.

Először 1806-ban, egy amerikai újságban jelent meg a koktél szó nyomtatásban, így indultak világhódító útjukra a különböző italkülönlegességek. A bártenderek bibliája a mai napig egy bizonyos Jerry Thomas nevű pultos koktélkönyve, azé, aki először tekintett az italkeverésre külön szakmaként.

„Érdekes belegondolni, hogy akkoriban milyen koktélokat ittak az emberek. Hogy az alapanyaguk szolgáló szeszesitalok hogyan fonódtak egybe a történelmi eseményekkel, azok hogyan befolyásolták a különböző italok elhíresülését, és hogy az alkoholos termékek milyen hatással voltak a mindenkori gazdaságra” – kezdte Steier Máté, a VIRTU bármenedzsere az étterem megújult itallapjának bemutatóján. „Mi nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok megőrzésére, köztük a hazai tradíciókra, éppen ezért a klasszikus koktélok mellett azok újragondolt változatait is létrehoztuk nemzetközi, illetve magyaros formában” – vezette fel a koktélbemutatót a szakember. Hozzátette: az úgynevezett signature, vagyis saját készítésű koktélok az étterem tavaly őszi nyitása óta hangsúlyosak az itallapon. A saját italkülönlegességek között csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes változatok is elérhetők kifogástalan minőségben.

„Nemzetközi ízeket akartunk, ugyanakkor az étteremhez hasonlóan a bárban is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy magyar, illetve a környező területek alapanyagait használjuk fel. Így megalkottuk az öt legnagyobb klasszikus koktél különböző változatait, pontosabban mindegyikből 4-4 változatot a nemzetközi, illetve a magyar ízlésnek megfelelően. Ebből kifolyólag a pálinkát és a keserű likőröket, valamint egyéb magyaros hozzávalókat is felhasználtunk egy-egy variációhoz. Az egyik ital például mákos-cseresznyés ízvilággal készül” – magyarázta lapunknak Steier.

A VIRTU megújult itallapján található újragondolt öt klasszikus koktél az Old Fashioned, a Negroni, a Martini, a Daiquiri és a Margarita. A koktélvariációkhoz külön leírás tartozik, az itallapon a fogyasztó az italok történetét is megismerheti, híres emberektől olvashat vonatkozó idézeteket és illusztrációkat is láthat, valamint különböző üzeneteket is megfogalmaztak mellettük az itallap készítői.

„Az első változat mind az öt koktél esetében a klasszikus italkeverék. Ezt követi két újragondolt, nemzetközi ízvilággal rendelkező verzió, majd a negyedik a saját fantázianévvel ellátott, magyar vonatkozással rendelkező ital. Az Old Fashioned ezen variációjának alapja például két szőlő alapú vulcan brandy, valamint a poharat szőlőpálinka permettel fújjuk ki. Ehhez jön egy kis cukor és egy kis bitter. A Negronit az egyik verzióban whisky alappal készítjük, míg a magyar variáció rum alapú, ehhez jön a bitter és egy kis csokoládé. A szervírozása is különleges: egy üveg pipában szolgáljuk fel, a palackba szivar illatú füstöt zárunk és egy kocka étcsokoládét kínálunk mellé. Az italt a pipa szárából kell kiszívni” – fejtette ki a bármenedzser, aki egy kevésbé ismert részletet is megosztott a Negroni létrejöttéről. „A 20. századbeli olasz gróf, Negroni kedvenc koktélja az Americano volt, amely camparival,  vermuttal és szódával készült. Az ital azonban nem bizonyult elég erősnek a számára, így megkérte, hogy valahogyan spékeljék meg azt. Végül a szóda helyett gint kevertek bele, a három szeszesitalt egyelő arányban. Ehhez jött a narancs peleing, és így született meg az úri ember nevével fémjelzett Negroni” – árulta el Steier Máté.

A bármenedzser a következőkben elmondta, hogy a Martini magyarosan újragondolt változata a Medúza fantázianévvel ellátott kékes-zöldes színű ital lett, amely a vizet szimbolizálja, harmonizálva a bárpult Dunára hajazó kialakításával. „Jól ismert, kedvelt ízeket akartunk bemutatni egy kis ázsiaias vonallal. Ez egy licsi martini mézzel, egy kis chilivel és gyömbérrel, ami megadja a Medúza szúrósságát” – mutatott rá Steier.

A Daiquiri újragondolt magyar vonatkozású változata az Eufória nevet kapta. „Ezt az italt egy hatalmas eperpohárban szolgáljuk fel, ugyanis epres rebarbarás ízben kínáljuk. Sok más koktélbárral ellentétben ez az ital nemcsak látványos, hanem a tartalma, az ízvilága is kiváló.

Tipikusan az az ital, amelyet először azért rendeljük meg, mert jól néz ki, de a másodikat már azért, mert nagyon finom.

A Margarita negyedik variációját Bebocitának nevezte el a VIRTU csapata. Az italban a tequilát egy másfajta agávé alapú Mezcalra cserélték és jalapenós matcha-habbal szervírozzák. „A látszat ellenére az ital nem tartalmaz tejterméket, sem tojást. Teljesen vegán, kókusztejjel és mézzel készül. Enyhén pikáns, köles ropogóssal és Chimichurrival, egy, a mexikói hagyományokra hajazó fekete pohárban tálaljuk” – mondta Steier Máté bármenedzser.

A megújult koktélkínálat az első lépés afelé, hogy a bárt egy, az étteremtől teljesen különálló, magas színvonalú egységként aposztrofálják a VIRTU bártenderei. Az itallapjuk nemcsak Budapesten, de az egész régióban egyedülállónak számít, nemcsak a klasszikus és az újragondolt koktélvariációk miatt, hanem mert egyénre szabott kreálmányt is rendelhetnek a vendégek, amihez csupán néhány, a preferenciáikat érintő kérdésre kell válaszolniuk.

„Szeretnénk, hogy a vendégek megtalálják itt a kedvükre való italokat és történeteket, amelyektől törzsvendégekké válhatnak, de mellettük azoknak is maradandó koktélélményt nyújtsunk, akik csak egy-egy különleges alkalomból térnek be hozzánk. Hogy úgy távozzanak tőlünk, hogy a koktél nemcsak egy mellékes része volt egy jó vacsorának, hanem különálló élményt nyújtott. Ezt fokozandó egy olyan, csak a bárban elérhető ajánlatot is elkezdtünk kidolgozni, ami még exkluzívabbá teszi a koktélfogyasztást. Ez nem más, mint egy koktélmenü, amelyhez egy izgalmas tematikát szeretnénk párosítani. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, sok múlik azon, hogy az új italok hogyan teljesítenek majd. Emellett a személyzetet is folyamatosan képezzük” – árulta el a VIRTU jövőbeli terveit Steier Máté.

A VIRTU bárja egyelőre az étteremmel együtt nyit és zár szerdától szombatig. A későbbiekben a bárt tervezik pénteken és szombaton, majd hosszú távon akár csütörtökön is éjfélig, az étteremtől külön is működtetni. A hétvégén betérő vendégeknek előnyös, ha előre foglalnak helyet, ám a bárban egyelőre foglalás hiányában is akadhat szabad asztal esténként.

(Borítókép: A Negroni újragondolt változata készül a VIRTU étteremben. Fotó: Papajcsik Péter/Index)