Járt már Ausztriában? Esetleg Németországban, vagy bármely más euróövezeti államban? Ha igen, akkor jól kutassa át a pénztárcáját, bizonyos eurók ugyanis rengeteg pénzt érhetnek.

Akár a névértékük ezerszeresét is érhetik egyes forgalomban lévő 2 eurós érmék, amelyeket az eurózónába tartozó országok emlékérmeként bocsátottak ki. Az Európai Központi Bank (ECB) minden ilyen államnak évi két emlékérme forgalomba hozatalát engedélyezi úgy, hogy a számoldaluk teljesen azonos legyen a sima fizetőeszközökével. A másik, úgynevezett nemzeti oldalon azonban a kiadó tagállam megemlékezhet valamilyen fontos eseményről.

Bár ezek az érmék fizetőeszközként „csak” két eurót érnek, a gyűjtők sokkal több pénzt is kiadnak azért, hogy a birtokukban tudhassák a különleges érméket.

Évek óta a legkeresettebb 2 eurós az az emlékérme, amelyet Monaco adott ki 2007-ben, Grace Kelly, vagy más néven Grácia hercegné halálának 25. évfordulója alkalmából. Az érmén a hercegné képmása, a „MONACO” felirat, a 2007-es évszám, valamint a tervező neve, R. B. Baron olvasható. Mindössze 20 ezer darab került belőle forgalomba, és jelenleg 4975 eurót, vagyis közel 2 millió forintot adnak érte.

Ugyancsak nagyon népszerű egy másik monacói érme, amelyet az első, a Monacói Sziklán épült vár felépítésének 800. évfordulója alkalmából adtak ki 2015-ben, és ennek megfelelően egy sziklán álló tornyot ábrázol. Ebből mindössze 10 ezer példány készült, a gyűjtői értéke 4250 euró, vagyis 1,6 millió forint. Az alábbi emlékérmék szintén sokat érnek:

  • Litvánia – 2021 – 2500 euró
  • Monaco – 2016 – 1500 euró
  • Monaco – 2017 – 1000 euró

Az összes többi emlékérmét ide kattintva tekintheti meg.

(Dívány)

(Borítókép: Pénzérme a levegőbe dobva. Illusztráció: Getty Images)