Történelmi jelentőségű tárgyak, hírességekhez kötődve, a már eladott Beatles aláírt jegyétől az árverésre kínált Einstein nukleáris leveléig és Steve Jobs öltönyéig, izgalmas lehetőséget kínálva gyűjtőknek és rajongóknak egyaránt.

1. A Beatles jegy

Egy jegy, amelyet a Beatles minden tagja aláírt, 3,05 millió forintért (6500 GBP) talált gazdára egy aukción. Ez a jegy a Egy nehéz nap éjszakája című Beatles-film 1964. július 6-i londoni premierjére szólt.

A film a Beatles egy napját mutatja be, miközben próbálnak kiszakadni a szokásos kötelezettségeik alól, elkerülve a rajongókat és a médiát. Az aláírások miatt a jegy különösen értékes, eredetileg egy ismert londoni hotel séfje birtokolta, és az aukción új rekordot állított be a Beatles emléktárgyak között.

2. Einstein nukleáris levele

1939-ben Albert Einstein egy fontos levelet írt Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek, amelyben sürgette az Egyesült Államokat, hogy kezdjenek nukleáris kutatásokat. Einstein aggódott, hogy Németország hamarosan képes lesz atombombát létrehozni. A most árverésre kerülő dokumentum egy rövidebb, második levél, amelyet Einstein egy tudóstársával írt.

Ez a levél a Christie’s Aukciósháznál kerül kalapács alá, és akár 2,2 milliárd forintot (6 millió dollár) is érhet.

Ha eléri ezt az árat, megdönti azt a rekordot, amelyet egy másik, Einstein által írt levélért fizettek 2018-ban, amikor 814 millió forintért (2,2 millió GBP) kelt el. Az eredeti, hosszabb levél, amely közvetlenül Rooseveltnek íródott, jelenleg a Franklin D. Roosevelt Elnöki Könyvtár és Múzeum gyűjteményében található. 

3. Steve Jobs stílusos öltönye

Steve Jobs egy ikonikus Apple reklámban viselt sötétkék tűcsíkos Brioni öltönye hamarosan aukcióra kerül. Az öltönyt a Wilkes Bashford San Franciscoban készítették, és Jobs 1984 januárjában viselte azt egy híres reklámban, amelyet Ridley Scott rendezett. Ez a reklám a Super Bowl alatt került bemutatásra, és az új Macintosh számítógépet hirdette. Az eseményről készült marketingfotón látható öltöny várható ára 7,4 millió és 11,1 millió forint között mozog. Az elegáns, időtálló darab nemcsak az Apple történetének, hanem a technológiai divat ikonikus pillanatainak is részét képezi.

4. Elvis Presley kék velúr cipője

Elvis Presley, a rock ‘n’ roll királya által viselt ikonikus kék velúr cipő eladásra kerül az Egyesült Királyságban, 56,16 millió forintért (120 000 GBP). Elvis az 1950-es évek közepén színpadi fellépésein és a mindennapok során is hordta ezt a cipőt. Emlékezetes pillanat volt, amikor 1956-ban a Steve Allen Show-ban viselte, ahol az “Hound Dog” című számát adta elő egy zsámolyon ülő vadászkutya társaságában. A cipőt a Henry Aldridge & Son Auctioneers aukciósháza árusítja Devizes-ben, Wiltshire-ben.

5. Rosszul írt Beatles lemezárverés

Egy ritka Beatles bakelitlemez, amelyen Paul McCartney neve tévesen „McArtney”ként szerepel, hamarosan árverésre kerül Chelmsfordban, Essexben. A lemez kiváló állapotban van, és akár 9 ezer GBP-ért (kb. 4,2 millió forint) is elkelhet.

Ez az 1962-es demólemez azon 250 darab egyike, amelyeket kifejezetten a zenei TV- és rádióállomások számára nyomtak és terjesztettek.

A hét hüvelykes bakelit a Love Me Do és a PS I Love You című slágereket tartalmazza. Az elírás paradox módon növeli a lemez értékét, hasonlóan ahhoz, ahogy egy ritka, javítatlan kiadású Harry Potter és a bölcsek köve könyv címoldalán szereplő „JA Rowling” név is értéket adott a példánynak. A Stacey’s Auctioneers által kínált lemez különösen vonzó lehet a Beatles gyűjtők számára, hiszen ezek a korai példányok ritkán kerülnek piacra. Rob Smee, a bakelit-specialista szerint ez a lemez különösen értékes, mivel az egyik első, amit a zenekar kiadott, és McCartney nevének elírása hitelességet kölcsönöz neki.

6. A ritka Harry Potter-könyv akár 173 millió forintot érhet

A Harry Potter és a bölcsek köve egy ritka, javítatlan példánya, amelyen a szerző nevét tévesen „J. A Rowling”-ként tüntetik fel, várhatóan akár 173 millió forintért (371 000 GBP) kerülhet kalapács alá.

Ez a példány az első kiadás egyike, amelyből mindössze 500 keménykötésű darab készült 1997-ben.

A könyv belső címlapján és hátoldalán található nyomdahibák – például a „Philosopher’s” és a „Wizardry and Witchcraft” címek fordított sorrendje – tovább növelik az értékét. Az Oxfordshire-i Minster Lovell falujában található St. Kenelm’s School eredetileg mindössze 1 fontért vásárolta meg ezt a példányt. Robert Wilonsky, a dallasi székhelyű Heritage Auctions munkatársa szerint nagy lehet az érdeklődés ezért a könyvért a gyűjtők körében.

(Borítókép: Elvis Presley kék velúr cipője. Fotó: Northfoto)