Olimpiai luxuscsomagokkal készül Párizs a szupergazdag sportturisták számára, akik több mint százmillió forintnak megfelelő összeget is hajlamosak elkölteni azért, hogy előkelő helyről nézhessék a nyári olimpiai játékokat, az izgalmakat ötcsillagos szállodában pihenjék ki, a kényelmükről pedig sofőr és házigazda gondoskodjon. Eközben az átlag turistáknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha július 26. és augusztus 11. között tervezik meglátogatni a szerelem városát.

Exkluzív hozzáférés az olimpiai játékokhoz, valamint előkelő utazási és szállásélmény: röviden Így lehetne összefoglalni azokat a luxuscsomagokat, amelyekkel Párizs próbálja megnyerni a szupergazdag sportturistákat, akik több mint százmillió forintnak megfelelő összeget is hajlandók elkölteni azért, hogy luxus körülmények között élvezhessék a nyári olimpiai játékokat.

A The GR8 Experience élményutazási társaságnak egy ötfős észak-amerikai család számára 250 ezer (92 millió 340 ezer 750 forint) és 380 ezer (140 millió 357 ezer 940 forint) dollár közötti ajánlatokat kínál attól függően, hogy melyik ötcsillagos szállodát vagy luxusbérlést választják az ügyfelek.

Ezek az összegek tartalmazzák a 11 éjszakás szállást, a prémium ülőhelyeket az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén, valamint a jegyeket olyan sportágakra, mint az úszás, vízilabda, búvárkodás, strandröplabda, atlétika és foci. Akik ezt kifizetik, élvezhetik a Párizs körüli VIP közlekedési szolgáltatásokat és a városban töltött időhöz házigazdát is kapnak – írja a CNN Travel cikke nyomán a nuus.hu.

„Az ügyfeleink közvetlen hozzáférést szeretnének a legnépszerűbb sporteseményekhez, amilyen például a torna, tenisz és kosárlabda. A cégünkhöz rekordszámú megkeresés érkezik a két hetes rendezvényre, túlnyomórészt az észak-amerikai ügyfélkörtől” – árulta el Barnabas Carrega, a The GR8 Experience vezérigazgatója és társalapítója. Hozzátette: mivel a hagyományos stadioni környezet helyett a nyári olimpiai játékok megnyitó ünnepségét a Szajnán tartják, és így a nemzetek lebegő felvonulása várható, az ügyfeleik a lehető legexkluzívabb módon szeretnék élvezni az első estét.

„Van olyan ügyfél is, aki egy nappal előbb érkezik a helyszínre, hogy megnézze a megnyitó ceremóniát és egy igazán kiváló, kulisszák mögötti élményben legyen része” – mutatott rá Carrega. Azt is elárulta, hogy néhány kliensük kibérelte egy estére a Ducasse sur Seine-t, a három Michelin-csillagos étteremmel rendelkező séf, Alain Ducasse folyami hajóját, míg mások olimpiai vezetőkkel, államfőkkel, A-listás hírességekkel és korábbi olimpiai bajnokokkal mulatnak majd a Trocadérón, ahol a felvonulás véget ér.

A CNN a Kensington Tours utazásszervező irodát is megkereste, az ő képviselőjük arról beszélt, hogy két ügyfelük érkezik Párizsba a játékok első 7 éjszakájára. Ők az Alma-híd kilátójáról nézik majd meg a megnyitó ünnepséget, miközben az Eiffel-torony magasodik előttük. A játékokra kapható legjobb jegyeket – az „Arany 1. A” kategóriásakat – szintén biztosították az ügyfeleik számára, ezek 500 és 1000 dollár közötti (182 ezer - 365 ezer forintos) jegyek a tenisz- és kosárlabda-rendezvényekre.

A hivatalos Bridge 360 csomag alapára 10 ezer 300 dollár, vagyis 3 millió 804 ezer 438 forint, amely ár magában foglalja a folyó pezsgőt, az élőzenét és az olimpikonokkal való találkozást egy söröző stílusú környezetben. 

Azon a napon, amikor az ügyfelek nem vesznek részt semmilyen rendezvényen, egy szeszfőzde-tulajdonos által vezetett, privát whisky-kóstolóra viszik őket.

Az AZA Luxury Travel szintén készül exkluzív olimpiai csomagokkal: a vállalatot képviselő Angela Adto Tepper arról beszélt, hogy egy teljes párizsi programot terveztek a hawaii, oahui pénzemberek családjainak, akik kifejezetten kosárlabdát és birkózást néznek.

„Párizs rengeteg lehetőséget kínál a luxusutazók számára, hogy elmerüljenek az élményekben az olimpia idején. Egyénre szabott útvonalat állítottam össze, amely magában foglalja a Michelin-csillagos éttermeket, vezetett bevásárló kirándulásokat Párizs divatnegyedeiben és privát túrákat olyan ikonikus látnivalókhoz, mint a Louvre” – árulta el Adto Tepper.

Hasonlóképpen, a Craft Travel mozgalmas, 15 napos útvonalat szervezett egy négytagú család számára, köztük két tinédzsernek New Yorkból. Az exkluzív élmények közé tartozik egy zártkörű koncert a Palais Garnierben, Párizs aranyozott operaházában.

„A fellépők között lesz a francia Nemzeti Opera egy balett-táncosa, egy klasszikus kvartett és egy operaénekes. Az előadást ínyenc vacsora kíséri. Ezt követően betekinthetnek az operaház kulisszái mögé, beleértve a jelmezműhely látogatását, ahol a varázslat történik” – mondta el Andrea Galvez, a Craft Travel igazgatója. Kiemelte továbbá, hogy a család otthona a párizsi La Réserve Apartments lesz, közvetlenül a Trocadéróval szemben.

Foglalt szállások, sorban állás a jachtokért

Annak érdekében, hogy az ügyfeleik hozzáférjenek Párizs legrangosabb szállodáihoz, számos luxus utazási tanácsadó foglalt már szállást a város különböző pontjain.

„Nyolc különböző szállodában kötöttünk le szobatömböket a játékok teljes időtartamára, illetve rövidebb tartózkodási lehetőségeket is elérhetővé tettünk a vendégeink számára ezekben a háztömbökben” – mondta el Dave Guenther, az Internova Travel Group cég, a Roadtrips sportutazási szakértőinek elnöke. Mint azt elárulta, a velük partnerségben álló hotelek közé tartozik a Rosewood Hôtel de Crillon, a Le Bristol Paris és a Shangri-La Paris.

Azok, akik szobát kaptak Párizs legjobb szállodáiban, a legmagasabb árakat fizették ezért a kiváltságért, nem különben azok, akik Marseille-be, Nizzába vagy a távoli Tahitire utaznak, hiszen ezek a városok is otthont adnak olimpiai eseményeknek. Ebből kifolyólag a szuperjachtok charterjeit is kifejezetten keresik a gazdag sportturisták.

A Fraser Yachts szerint a Francia Polinéziában található 33 méteres, klasszikus jachtnak számító Askarit többen is igénybe akarták venni a Tahiti állambeli Teahupo’o-ban zajló szörfözési események idején.

A Földközi-tengeren a monacói székhelyű jachtközvetítő cég megerősített bérléssel rendelkezik egy 27 méteres motoros jachtra Marseille-ben, hogy kövesse az augusztus elején esedékes olimpiai szörfversenyt, illetve az amerikai flottája jachtjainak telepítését is tervezi a Földközi-tengeren – kielégítendő a megnövekedett charter-keresletet Dél-Franciaországban a Párizsi Olimpia nyarán.

Előtérben a gasztronómia

Figyelembe véve, hogy a játékok nagy részét Párizsban rendezik, sok luxusutazó aranyérem értékű borokat szeretne élvezni Párizsban.

Clément Bru és Charles de Brosses, a Cookoon luxus gasztronómiai szolgáltatás mögött álló páros exkluzív, privát helyszíneken köti össze ügyfeleit Michelin-csillagos séfekkel. Mint mondták: már most nagy az igény a finom és ritka borok iránt.

Megkeresett minket egy amerikai profi sportoló, aki elmondta, nagyon szeretik az idősebb burgundikat

– árulta el Bru. A párosnak a szolgálati hálózatuknak köszönhetően már sikerült beszereznie egy üveg közel 40 éves Henri Jayer Vosne-Romanée „Cros Parantoux”-t, amelynek palackja átlagosan 16 ezer dollárba (5 millió 915 ezer 808 forintba) kerül, valamint egy másik nagyra becsült burgundi bort a Domaine de la Romanée-Conti birtokról.

Ezeket az árakat látva nem meglepő, hogy a sportturizmus hatalmas összegeket hoz a játékoknak otthont adó ország konyhájára. 2022-ben például 588 milliárd dollár termelődött, 2030-ra pedig 17 százalékos növekedést várnak.

(Borítókép: Elegáns férfi napszemüvegben. Illusztráció: Getty Images)