Függetlenség, a rádió feletti teljhatalom és temérdek pénz: a kamionsofőri állás számos előnnyel jár, sőt jóval nagyobb hozammal, mint azt elsőre gondolnánk. Egy teherautókat vezető férfi nem volt rest megmutatni a fizetési papírját, rajta jókora összegű bérkiegészítésekkel.

A kamionsofőri állás nem az a munka, amit kisgyerekként elképzelünk magunknak, sőt felnőttként sem minden vágyunk, hogy napestig az országutakat szeljük alacsony sebességgel, teljesen egyedül. Nem véletlen, hogy világszerte csökken a sofőrnek állók száma, ám aki mégis vállalja az állást, az számos előnnyel is szembesülhet. Bizonyos szempontból pont ilyen az egyedüllét, vele együtt pedig a rádió feletti teljes kontroll, nem beszélve arról, hogy világot láthatunk. Mindezen felül a pénz sem utolsó szempont, ugyanis mint az egy angol kamionsofőr fizetési jegyzékéből kiderült, jóval többet visznek haza, mint amennyire elsőre gondolnánk.

Ashley Hale YouTube-csatornát vezet a kalandjairól és rendszeresen megmutatja, hogy milyen érzés az autópályák királyának lenni, miközben egy 2020-as DAF XF 530-as kamionnal szaggatja az aszfaltot. Az egyik legfrissebb videójában azonban nem egy útjáról posztolt, hanem felfedte, hogy milyen elképesztő összegeket keres évente. Számokban a korábbi munkahelyén kapott fizetését mutatta meg, mert nem akarta felbosszantani a jelenlegi munkaadóját, ám ezekből a számokból is bőven kitűnik, hogy milyen lehetőségei vannak manapság egy kamionsofőrnek.

A képernyőn megosztott fizetési jegyzékből kiderül, hogy egy 45 órás munkahéten 625 fontot, mai árfolyamon 290 ezer forintot keresett, ami évente nagyjából 32 ezer 500 fontot, vagyis 15 millió forintot jelent. Ez havi lebontásban átlagosan 1 millió 250 ezer forint.

Ez az összeg az Egyesült Királyságban elég átlagos keresetnek számít, magyar szempontból azonban elég szép összeg anélkül is, hogy valójában ez még semmi ahhoz képest, amit Hale valóban kézhez kapott.

A férfi elmondta, hogy a túlórákért a normál díjszabás kétszeresét fizették, ami becslések szerint további 261 fontot (121 ezer forintot) jelentett hetente, valamint heti 3 font (1400 forint) bónuszt kapott a „nem szokványos munkaidőben” végzett munkáért, például az esti vezetési műszakokért. Éjszakai munkadíjként alkalmanként plusz 100 fontot (46 ezer forintot) kapott, hogy megtérüljenek a plusz szállási és étkezési költségei, valamint ha a teljesítménye megfelelt a kitűzött céloknak, akkor egy kis ösztönzésként plusz 40 fontot (18 ezer 500 forintot) kapott a kemény munkájáért.

Mindent egybevetve körülbelül heti 1000 fontot (463 ezer forintot), évente alig kevesebb mint 53 ezer fontot (24,5 millió forintot), vagyis havi szinten durván kétmillió forintot keresett.

(LADBible)

(Borítókép: Kamionsofőr. Illusztráció: Getty Images)