A világ legdrágább városa Közép-Európa második legnagyobb területű édesvizű tava mellett fekszik.

A Numbeo nevű weboldal félévente frissülő adatbázisában teszi közzé, hogy melyek a világ legdrágább teleülései. A világ városainak megélhetési költségeit vizsgáló index kalkulálásához olyan tényezőket vizsgálnak, mint az élelmiszerek ára, az éttermi étkezések költsége és a helyi vásárlóerő, majd az adatokat összesítve jön ki az „általános megélhetési költség” pontszáma.

A rangsor élén 2024-ben Genf áll: a svájci város megélhetési költségeinek összpontszáma 101,7, ezzel a világ legdrágább városa jelenleg. 

A svájci város igazi gyöngyszem, így nem csoda, hogy az árak is az egekben vannak. A város a Genfi-tó mellett fekszik, amely Közép-Európa második legnagyobb területű édesvizű tava a Balaton után.

Genfet szorosan követi Zürich, majd a harmadik helyen New York, a negyediken San Francisco, az ötödik helyen pedig Boston áll. Az amerikai városok tehát uralják a listát, de érdemes megjegyezni, hogy a mutató nem veszi figyelembe a lakásbérleti díjakat. Azok figyelembevételével még erősebb lenne az Egyesült Államok dominanciája. 

Íme a világ 10 legdrágább városa 2024-ben:

  1. Genf
  2. Zürich
  3. New York
  4. San Francisco
  5. Boston
  6. Reykjavík
  7. Washington DC
  8. Seattle
  9. Los Angeles
  10. Chicago

A két évvel ezelőtti listáról szóló bejegyzésünk ide kattintva látható. 

(Roadster)

(Borítókép: A Szent-Pierre katedrális látképe a Genfi-tóról. Fotó: Harold Cunningham/Getty)