A zene szerelmesei nem sajnálják a pénzt, ha kedvenceik eladó hangszereiről van szó. Íme néhány őrült összeg, amelyet egyetlen gitárért kiadtak!

5. John Lennon

Lennon hangszere kalandos utat járt be: valahogy egy San Diego-i hangszerüzletbe került, ahol egy Tommy Pressley nevű férfi vásárolta meg és adta tovább barátjának, John McCow-nak. Végül ő ellenőriztette a gitárt, amelyről kiderült, hogy valóban a Beatles legendájáé. Arról a gitárról van szó, amellyel 1963-ban a Love me do-t is játszotta. McCow végül 2015-ben egy aukción 2,4 millió dollárért adta el egy névtelen licitálónak az akusztikus gitárt. 

4. Bryan Adams

Bryan Adams a 2004-es cunami áldozataiért egy Fender Startocaster ajánlott eladásra, amelyet 19 rockzenész, többek között Mick Jagger, Keith Richards, Mark Knopfler, Jimmy Page, Bryan Adams, Eric Clapton és Brian May is aláírt. A hangszer 2,8 millióért kelt el Katarban, a „Reach Out To Asia” jótékonysági aukcióján.

3. David Gilmour

A bronzérmes David Gilmour Black Stratje. Az 1969-es Fender Stratocastert szintén New Yorkban, a zenész saját gitárgyűjteményének aukcióján értékesítették 2019-ben. Gilmour a legjobb Pink Floyd-albumok, mint például a Wish you were here és a Wall szólóit játszotta ezen a gitáron. A „kis fekete” 3,975 millió dollárért kelt el, de Gilmour összesen 126 gitárját bocsátotta aukcióra, ezzel 21 millió dollár folyt be a jótékonysági aukción. 

2. Kurt Cobain

Cobain híres Fender Mustang gitárját a mai napig legnagyobb slágerük felvételén, a Smells Like Teen Spirit videóban használta. A gitár 2022 májusában 4,5 millió dollárért (1,6 milliárd forint) kelt el. A balkezes gitár a Julien’s Auctions Music Icons aukcióján talált új gazdára.

1. Kurt Cobain

A Nirvana frontemberének legdrágább gitárja 6 millió dollárért kelt el, ezzel csúcstartó ez a balkezes elektro-akusztikus hangszer, amit a legendássá vált MTV Unplugged koncerten pengetett a Cobain. A gitárt 2020 júniusban vásárolták meg egy árverés során. A kalandos utat bejárt hangszer aukcióra kerüléséről számos legenda kering, de az tény, hogy nem a szűk család értékesítette az ikonikus gitárt.

(Borítókép: Kurt Cobain egy 1993-as Nirvan koncerten. Fotó: Jeff Kravitz/Getty)