Egy michigani férfi 26 millió forintot érő meteoritot használt ajtótámaszként 30 éven át, miután megtudta, hogy az értékes kőzet több mint egy ajtótámasz.

Néha mindannyian használunk olyan dolgokat a ház körül, amelyeket nem tartunk különösebben értékesnek. De mi történik akkor, ha kiderül, hogy valami, amit évek óta figyelmen kívül hagytunk, több milliót ér?

Egy michigani férfi hatalmas meglepetésben részesült, amikor megtudta, hogy a 30 évig ajtótámaszként használt szikla valójában egy meteorit, amelynek értéke elérheti a 26 millió forintot (kb. 75 ezer font). A férfi még 1988-ban kapta ajándékba a kődarabot, amikor megvette otthonát egy farmertől.

Az ingatlant a michigani Edmore városában vásárolta meg, és a gazda, aki azelőtt a farm tulajdonosa volt, körbevezette a területen. A fészerben található nagy kőre mutatva a gazda elmondta, hogy az egy meteorit, amelyet az 1930-as évek egyik éjjelén látott lezuhanni. A férfi elmondása szerint hatalmas zajjal csapódott a Földbe, és ő maga ásta ki a kráterből, amikor még meleg volt. A gazda megtartotta a sziklát, és évtizedekig használta, mielőtt végül megajándékozta vele a ház új tulajdonosát.

A meteorit éveken át csak egy praktikus ajtótámaszként szolgált, mígnem a michigani férfi úgy döntött, hogy megtudja, mennyit érhet. Ekkor vette fel a kapcsolatot Monaliza Sirbescu geológiai oktatóval, aki a Közép-Michigani Egyetemen tanít.

Monaliza Sirbescu röntgen-fluoreszcenciás vizsgálatot végzett a sziklán, és azonnal felismerte, hogy valami különlegeset tart a kezében.

Azonnal láttam, hogy ez valami egyedi

– vallotta be Monaliza Sirbescu. A meteorit vas-nikkel ötvözetből állt: 88% vas és 12% nikkel, ami rendkívül ritka a Földön – írja a LaDbible. A legtöbb vasmeteorit általában csak 95%-ban áll vasból, és csupán néhány százalékban tartalmaz nikkelt vagy más fémeket, mint például galliumot vagy aranyat.

Pénzügyi és tudományos szempontból ez a legértékesebb példány, amelyet valaha a kezemben tartottam

– mondta Monaliza Sirbescu. „Gondolj csak bele, amit a kezemben tartottam, az a korai naprendszer egy darabja, amely szó szerint a kezünkbe került.”

A férfi, aki a meteoritot 30 évig ajtótámaszként használta, engedte, hogy gyermekei iskolába vigyék bemutatónak. Azóta a meteoritot hivatalosan is Edmore meteoritnak nevezték el, mivel a michigani Edmore városában zuhant le.

Miután kiderült a meteorit valódi értéke, a tulajdonos most 26 millió forintért árulja a kőzetet, amely évtizedekig észrevétlenül hevert a házában.

(Borítókép: meteorit kőzet. Illusztráció: Getty Images)