Nem minden híresség elégedett meg egy kutyával vagy macskával a történelem során. Akadtak, akik különleges állatokat választottak házi kedvencnek.

Grace Coolidge és Rebecca, a mosómedve

Rebeccát 1926-ban hálaadásnapi vacsoracsemegeként mutatták be az akkori amerikai elnöknek, Calvin Coolidge-nek és a feleségének, Grace-nek. Annak ellenére, hogy a mosómedve húsának ízéről ódákat zengtek, a First Lady úgy döntött, hogy inkább megtartja háziállatként. Döntése nem számított különösebben kirívónak, hiszen a Fehér Házban különböző időszakokban 12 kutya, hat madár, két macska, egy szamár, egy lúd, két oroszlánkölyök, egy fekete medve, egy vallabi és törpe víziló is élt.

Bár Coolidge és Rebecca kapcsolata igazi tündérmeseként indult, jelentések szerint a mosómedve többször megharapta a nőt, és megpróbált megszökni. Ennek ellenére a kisállat nagyon népszerű volt a családban.

„Mindannyian szerettük Rebeccát. A legfőbb öröme az volt, hogy egy darab szappannal a fürdőkádamba szállt. Imádta a habot, egy órán át pancsolt a vízben” – emlékezett vissza korábban a Fehér Ház egy munkatársa.

Clara Bow és Teddy, a koala

Clara Bow amerikai színésznő az 1920-as évek egyik legnagyobb némafilmes sztárja volt, majd az évtized végén és a '30-as évek elején a hangosfilmek készítésébe is belekóstolt. Egy ausztrál rajongójától egyszer ajándékba kapta Teddy-t, a koalát, amely mellett egy dán dogot és egy ír cocker spánielt is tartott, Diablót. Az állatok kapcsán a Coast Reporter hatalmas botrányt robbantott ki 1931-ben, amikor arról írt, hogy Bow az unokatestvérével, több nővel, a dán dogjával és Teddy-vel, a koalával is szexelt.

Josephine Baker és Chiquita, a gepárd

Josephine Baker francia énekesnő számos különleges állattal vette körbe magát. Többek között tartott egy kecskét, egy disznót, több kutyát, majmokat, lovat, szárazföldi teknőst, kígyót, papagájt, valamint egy gepárdot, Chiquitát, amelyet a Casino de Paris nevű színház rendezőjétől, Henri Varnától kapott az egyik előadásához. Az állat később az egyik legközelebbi társává vált. Végigsétáltak a Champs-Elysée-n, ellátogattak Deauville-be, sőt Diana Vreeland divatszerkesztő szerint a modell egyszer a moziba is magával vitte „kis” kedvencét.

Felgyulladtak a lámpák és enyhe mozgást éreztem a kezem alatt. Lenéztem, és egy gepárd volt az! A gepárd mellett pedig ott volt Josephine Baker!

Hylda Baker és a majmai

Voltak idők, amikor az egzotikus állatokat aránylag könnyen be lehetett szerezni. A Harrods nevű londoni áruházban 1969-ben oroszlánt is árultak. Hylda Baker angol humorista azonban a majmok mellett döntött, amelyeket az '50-es években vásárolt. Ekkora szőrmében azért elég visszás látványt nyújt a kezében az emberszabásúakkal.

Aragóniai Katalin és Rose, a majom

A 16. században virágzott a majom biznisz a királyi udvarokban, így esett, hogy Anglia néhai királynéja, a Trastámara-házból származó Aragóniai Katalin, VIII. Henrik első felesége is birtokában volt egy emberszabásúnak, amelyet Martinique kormányzójától kapott ajándékba. A kis majmot meg is festették a királyné kezében úgy, mintha a katolikus egyház iránti engedelmességből a gazdája nyakában lógó keresztért nyúlna a kezében lévő érme helyett.

A Rose névre keresztelt emlős teljes értékű tagja volt a Tudoroknak. Az asztalnál, késsel és villával evett, a fehérrépa volt a kedvence, amikor pedig megbetegedett, hálóingben fektették ágyba, édesített gyógyteákat fogyasztott, az udvar tagjai pedig eléje vonultak, hogy kedves szavakkal üdvözöljék. Végül a hideg idő okozhatta a vesztét.

Salvador Dalí és Babou, a párducmacska

Salvador Dalí neves spanyol festőművész a korai beszámolók szerint nem tartozott a legfelelősségteljesebb állattartók közé, az ízlése ugyanakkor elég egzotikus volt. Egy ocelotot, más néven párducmacskát tartott, amelyet Babounak nevezett el. Az állat hatalmas pusztításokat végzett, mindenkit megijesztett maga körül és tönkretette a párizsi ötcsillagos szálloda, a Le Meurice-ban található 17. századi litográfiákat.

„Csak egyszer láttam az ocelotot mosolyogni, azon a napon, amikor megszökött, a Meurice vendégei pedig patkányként menekültek fedezékbe” – árulta el később a festő egy jó barátja, Carlos Lozano színész.

Tippi Hedren és Neil, az oroszlán

A jelenleg 94 éves amerikai színésznő, Tippi Hedren fiatalon divatmodellként dolgozott, mígnem egy televíziós reklámban való szereplésekor 1961-ben felfedezte őt Alfred Hitchcock rendező. Melanie Griffith anyja ezután vált színésznővé, ám nemcsak a nézők, de az állatok körében is hatalmas sikere volt. A kaliforniai Saugus városnegyedben egy állatrezervátumot birtokolt, ahol több oroszlán is élt, köztük egy, a borítóképen látható nőstény, valamint Neil, a hím. A 400 kilós nagymacska néhanapján a színésznő házába is betévedt és együtt élt Hedrennel, valamint a személyzettel. Később a színésznő maga is elismerte, hogy „hihetetlenül ostoba” döntés volt a részéről, hiszen bármikor történhetett volna egy tragédia.

(The Guardian)

(Borítókép: Tipi Hedren és felnőtt nőstényoroszlánja. Fotó: Getty Images)