Megállapítani, hogy melyik autó a világ legdrágábbika, összetettebb folyamat, mint azt elsőre gondolnánk.

Hogy melyik négykerekű a világ legdrágább autója, az sok mindentől függ, sőt sok esetben különböző listák is léteznek attól függően, hogy a szemlézett kocsik újak vagy gyűjtői példányok. Ezúttal azonban a két kategória győzteseit vetették össze különböző szempontból alapján, hogy kiderüljön: valójában melyik autó is a világ legeslegdrágábbika.

A világ legdrágább autója 2024-ben: Rolls-Royce Droptail – 11 milliárd forint (30 millió dollár)

A világ legdrágább új járműve a Rolls-Royce Droptail. Eddig három Droptail modellt építettek: az Arcadia Droptailt, a rubinvörös árnyalatú La Rose Noire Droptailt, és az Amethyst Droptailt. A legújabb, fehér árnyalatú modell, az Arcadia festése során alumínium- és üvegrészecskéket kevertek a festékbe, így gyöngyszerű hatást értek el. Az autók általános formaterve ugyanakkor hasonló: álló hűtőrács, vékony hátsó lámpák és lekerekített hátsó rész jellemzi a Droptaileket, amelyeknek a megmaradt változatai jó eséllyel akár 30 millió dollárnál is többe kerülhetnek.

A legdrágább aukción elkelt autó: 1955-ös Mercedes-Benz 300 – 52 milliárd forint (142 millió dollár)

A legdrágább autó, amelyet valaha aukción értékesítettek, egy 1955-ös Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe. A veterán verda 2022-ben 142 millió dollárért kelt el. Az árverést a Sotheby’s aukciósház szervezte a Mercedes-Benznek a stuttgarti múzeumban. Az új tulajdonos kiléte ismeretlen, de az tudható, hogy a befolyt összeg egy részét Mercedes egy ösztöndíjalap létrehozására fordította, amely a környezettudományi és szén-dioxid-mentesítési területeken tanuló diákokat támogatja. Az autó egyébként egyike a gyártó két prototípusának, amelyek közül a másik továbbra is a vállalat tulajdonában van. 

Rövid fejszámolás után kijelenthető:

a „világ legdrágább autója” cím tulajdonosa jelenleg az 1955-ös Mercedes-Benz 300 gyűjtői példánya. 

(autoblog.com)

(Borítókép: A Sotheby’s árverésén elkelt 1955-ös Mercedes-Benz 300. Fotó: Alexi Rosenfeld/Getty)