A Venus Aerospace által fejlesztett új hiperszonikus repülőgép mindössze egy óra alatt tenné meg a London–New York útvonalat, mivel hatszoros hangsebességgel (kb. 7400 km/h) halad. A repülőgép hamarosan próbarepülésre indulhat, és a fejlesztés célja, hogy akár Tokiót is elérje New Yorkból 90 perc alatt.

A légi közlekedés új korszak elé nézhet a Venus Aerospace legújabb fejlesztésével, amely a hangsebesség hatszorosával (6 Mach) is képes lehet haladni, és mindössze egy óra alatt juttathatja az utasokat Londonból New Yorkba. A repülőgép egy Venus Detonation Ramjet motorral lesz felszerelve, amelyet először egy drónon próbálnak ki, hogy később biztonságosan alkalmazhassák emberi utasszállításra is.

A hiperszonikus utazás a hangsebességet is meghaladó, elképesztő tempót jelent.

Szabványos tengerszinti adatok szerint a Mach-szám 1-nek 1225 km/h felel meg a légkörben, ami azt jelenti, hogy a Venus Aerospace új gépe akár 7400 km/h sebességgel száguldhat, figyelembe véve a közeg hőmérsékletét és a repülési magasságot.

Ezzel a sebességgel a jelenlegi kereskedelmi repülőgépek, amelyek átlagosan 900 km/h-val haladnak, labdába sem rúghatnak!

A Venus Aerospace nemrég hozta nyilvánosságra a Stargazer nevű hiperszonikus utasszállító repülőgép-tervének részleteit. A cég 2020-ban kezdte el a fejlesztést, és a céljuk, hogy a gép a jövőben mindössze 90 perc alatt repítse az utasokat New Yorkból Tokióba, vagy akár Párizsból San Franciscóba. Az elképesztő, 7400 km/h sebességgel közlekedő repülőgép a tervek szerint egy hagyományos repülőtérről is képes lesz felszállni, majd alacsony, 52 000 méteres űrmagasságban haladva lenyűgöző kilátást nyújt a csillagokra. Az utasok valódi „csillagleső” élményben részesülhetnek, innen kapta a gép a nevét is: Stargazer (Csillagfigyelő).

Andrew Duggleby, a Venus Aerospace társalapítója elmondta, hogy a repülőgép tervezésénél különösen fontosnak tartják az ablakok beépítését, hogy az utasok a nagy magasságban is élvezhessék a látványt. Mivel a gép mindössze 12 főt tud majd szállítani, ez egyértelműen a luxusutazások kategóriájába fog tartozni.

A cég által fejlesztett Venus Detonation Ramjet motor jövőre kezdi meg az első tesztrepülését egy drónon. Ha minden a tervek szerint halad, a Stargazer lehet az első olyan utasszállító, amely valóban elhozza a hiperszonikus közlekedést.

Az, hogy a hiperszonikus repülő tényleg forradalmasítja-e a légi közlekedést, és felülmúlja-e a legendás Concorde hírnevét, még kérdéses. Ha azonban minden a tervek szerint alakul, a London–New York útvonalra hamarosan egy rövid ebédszünetnyi idő is elég lesz!

(Borítókép: Venus Aerospace. Fotó: Northfoto)