Az arany, gyémánt, sőt bármely drágakő elbújhat a világ valóban legdrágább anyaga mellett, amelynek grammja 50 milliárd forintnál is többe kerül.

Elképzelhetetlen összegbe kerül a világ legdrágább anyaga: az Oxford egyetem szakemberi megállapították, hogy 50 milliárd 771 millió 932 ezer forintnak megfelelő angol fontba kerül grammja egy por állagú anyagnak, amely nem más, mint a nitrogénatom-alapú endoéderes fullerén. A világ drágaköveinek értékét jócskán meghaladó anyag, mint kiderült, annak felhasználási lehetőségei miatt kerül ennyibe.

A szóban forgó fullerént ugyanis hihetetlenül kicsi és rendkívül pontos atomórák létrehozására használhatják.

Az atomórák hagyományosan hatalmas, nagyjából szobányi méretűek, és a GPS-rendszerek működésének alapvető részét képezik. Ha elég kicsik lennének, a segítségükkel rendkívül pontosan meg lehetne határozni valaminek a helyét. Az anyagot kifejlesztő oxfordi tudósok úgy vélik, hogy a jövőben akár az okostelefonokba is nitrogénatom-alapú endoéderes fullerének kerülhetnek. Sőt, az anyag a világűr nagyobb részének felfedezését is lehetővé teheti, az atomórákat ugyanis a Földtől való távolságok mérésére használják az űrben.

„A navigátorok jelet küldenek az űrhajónak, amely aztán visszaküldi a jelet a Földre. A jel kétirányú útjának megtételéhez szükséges időből kiderül az űrhajó Földtől mért távolsága, mivel a jel ismert sebességgel (a fénysebességgel) halad. Bár bonyolultnak hangzik, a legtöbben közülünk nap mint nap hasznosítjuk ezt a tudást. Ha például az élelmiszerbolt 30 perc sétára van a házunktól, és tudjuk, hogy 20 perc alatt nagyjából 1,6 kilométert tudunk megtenni, akkor ki tudjuk számolni a házunk és a bolt közötti távolságot” – magyarázta a NASA.

A fullerén egyébként egy szénatomokból álló „ketrec”, amelynek belsejében egy nitrogénatom található. Maga a „fullerén” elnevezés is a „ketrecre” utal, és Richard Buckminster Fuller építész és filozófus nevéhez fűződik, aki a geodéziai kupolák jellegzetes, egymásba kapcsolódó háromszögeinek megjelenítéséről ismert.

(LADBible)

(Borítókép: Fullerén. Illusztráció: Getty Images)