Az Alpine új szuperautója hidrogénmotorral működik, 740 lóerős teljesítménnyel, és forradalmasíthatja a motorsport világát.

Az Alpine új korszakot nyitott a motorsport világában, bemutatta az Alpenglow Hy6 szuperautót, amely egy forradalmi, hidrogén égésű V6-os motorral van felszerelve – írja a PMW

Ez a motor nemcsak lenyűgöző teljesítményt nyújt, hanem a fenntartható jövőt is képviseli. Az autó 3,5 literes, duplaturbós V6-os motorja 740 lóerős teljesítményt nyújt, 9000 fordulat/perc sebességgel. Ez az autó több mint két év fejlesztési munka eredménye, és hidrogént használ üzemanyagként, nem pedig benzint vagy dízelt.

A hidrogén égése hasonló a hagyományos belső égésű motorok működéséhez: hidrogént és oxigént juttatnak az égéstérbe, ahol a gyújtógyertya robbanást idéz elő, amely mozgásba hozza a dugattyúkat.

A hidrogén égéséből keletkező egyetlen melléktermék a víz, így a környezetre is kevésbé káros, mint a fosszilis üzemanyagok.

Miért nem üzemanyagcellát használ?

Az üzemanyagcellák kémiai reakcióval elektromosságot termelnek, amelyet elektromos motor hajt meg. Az Alpine azonban a hidrogén égésére alapozott, mert ez magasabb üzemi hőmérsékletet eredményez, amely lehetővé teszi kisebb hűtőrendszerek alkalmazását – ez kritikus egy nagy teljesítményű sportautó esetében. Az üzemanyagcellák alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ezért nagyobb hűtőkre lenne szükség, ami nem praktikus egy ilyen típusú autóhoz.

Bruno Famin, az Alpine Motorsports alelnöke szerint a hidrogén égése fenntarthatóbbá teheti a motorsportot anélkül, hogy fel kellene áldozni a teljesítményt és a versenyzés élményét. Az Alpenglow Hy6 egyesíti az innovatív technológiát a motorsport hagyományaival, és új utat nyit a szuperautók jövője felé.

Antony Villain, az Alpine Design alelnöke hozzátette: „Az Alpenglow Hy6 nemcsak a teljesítményről szól, hanem arról is, hogy hogyan tehetjük fenntarthatóbbá a jövő autózását.”

(Borítókép: Alpine Hy6. Fotó: Northfotó)