Íme egy rövid lista öt időtálló, klasszikus koktélról, amelyeknek elkészítését érdemes elsajátítania a férfiaknak.

Negroni

A régi sztori szerint Camillo Negroni gróf szerette volna kissé felturbózni az amúgy két alkoholos italból (vermouth rosso, campari) és szódából álló koktélját, ezért a szódát, ginre cserélték, és így meg is alkották a Negronit.

Old Fashioned

Az Old Fashioned nem csupán az utóbbi bő évtized koktélreneszánszának egyik legmeghatározóbb itala, hanem maga „a” klasszikus értelemben vett koktél. A koktél egyik első, 19. század elejéről származó definíciójának a mai napig tökéletesen megfelel: alkohol, cukor, víz és keserű. A koktél gerincét az amerikai bourbon whisky vagy a rozswhisky adja. A cukorra egy kanál meleg vizet öntünk, amire néhány csepp keserűt csepegtetünk, majd jöhet a citrushéj, lehetőleg minél nagyobb jégkocka, no és az elmaradhatatlan whisky. A koktélcseresznye opcionális. Az Old Fashioned mellesleg azon kevés italok egyike, amelyről még egy pohárfajtát is elneveztek.

Manhattan

Az a hír járja, hogy ezt a koktélt 1894-ben a manhattani Manhattan Clubban készítették először, amikor Lady Randolph Churchill (Winston Churchill édesanyja) a Samuel Tilden kormányzóvá választását ünneplő parti háziasszonya volt. Az ő kívánsága volt, hogy ebből az alkalomból egy új italt alkossanak. Egy vállalkozó szellemű, ismeretlen nevű bartender kreált egy koktélt az esemény tiszteletére, és Manhattan-nek nevezte el a partinak helyszínéül szolgáló klubról. A koktél alapja a whisky mellett a  vermut, amely az ízmódosítás érdekében kell az italba.

Martini

Mindenki jól ismeri James Bond már-már legendásnak számító mondatát: „Egy martinit! Rázva, nem keverve!”. Ezért sem meglepő, hogy a martini a nyugati világban az egyik legismertebb báritalnak számít. A ginből és vermutból készített koktélt olívabogyóval vagy citromhéjjal szokás díszíteni. 

Gin-tonik

A gin-tonik elkészítése igencsak egyszerű: nagy mennyiségű jégre gint és tonikot öntenek. A gin és a tonik aránya ízlés szerint változhat, elsősorban attól függ, hogy milyen erős a gin. A koktélt a Brit Kelet-indiai Társaság vezette be a malária megelőzésére. A 19. század elején Indiában tartózkodó brit tisztek víz, cukor, lime és gin keveréket adtak hozzá az italhoz annak érdekében, hogy az ízletesebb legyen. Így született meg a gin-tonik. 

(The Gentleman's Journal)

(Borítókép: Martini. Illusztráció: Iuliia Bondar/Getty)