1. Kobe marhahús
A Kobe olyan különleges, wagyu szarvasmarhából származó húsfajta, amely csak Japán Hyogo prefektúrájában született, nevelt és feldolgozott állatokból nyerhető ki. Az autentikus Kobe minősítést szigorú szabályok szerint ítélik oda, így évente csupán 3000 ilyen állat kerül piacra Japánban. A szarvasmarhák részletes étrendjét titok övezi, de a táplálásukban elengedhetetlen a friss fű és gabona, ami elősegíti a hús magas zsírtartalmát és kiváló textúráját. A Kobe-hús kilogrammonkénti ára akár 600 000 forint is lehet.
2. Iberico sonka
A legendás spanyol csemege a fekete ibériai sertés combjaiból készül, amelyet „csodamalac” néven is emlegetnek. Ezek az állatok szabadon legelésznek, étrendjük főként makkból áll, ami lágy, különleges ízű, gazdag húst eredményez. A sonkát több mint három évig érlelik, mielőtt forgalomba kerül. Egy egész comb ára akár kétmillió forintra is rúghat.
3. Fehér szarvasgomba
A fehér szarvasgomba a világ egyik legdrágább és legritkább szarvasgombafajtája, főként Olaszország, Horvátország és Szlovénia bizonyos részein található meg. Ritkaságát a speciális környezeti feltételek és a föld alatti növekedése is fokozza, mivel begyűjtése nagy szakértelmet igényel. Kilónkénti ára régiótól és terméshozamtól függően 400 000 és 1 millió forint között mozog.
4. Almas kaviár
Az Almas kaviár a világ egyik legdrágább élelmiszere, mivel egy ritka, melaninhiányos halfaj, az albínó beluga tokhal ikrájából készül. Ez a különleges halfaj kizárólag a Fekete- és a Kaszpi-tenger egyes régióiban található meg, ami tovább növeli az értékét. Úgy tartják, minél idősebb az állat, annál finomabb az ikrája, ezért halászata során csak a 60 évnél idősebb egyedeket keresik.
Kilója hozzávetőlegesen több mint 15 millió forintba kerül.
5. Caciocavallo podolico
A caciocavallo podolico az olaszok egyik legnemesebb és legdrágább félkemény sajtja, amely kizárólag a podolica szarvasmarha tejéből készül. Az érlelés során kézzel nyújtják, majd fejjel lefelé lógatják speciális tárolókban, így alakul ki jellegzetes zsákszerű formája, ruganyos textúrája és intenzív, aromás íze. Kilogrammonkénti ára akár 800 000 forint is lehet.
(Borítókép: Kaviár. Illusztráció: Kirill Rudenko/Getty)