Hogyan jelezzék a nők, ha nem élvezik, ahogy a csiklójukhoz érnek? Mi az a jelzés, amiből a legegyszerűbb dolga lehet a férfinak?

A csikló alakja és mérete egyénenként változik, nincs két egyforma. Anatómiailag a csikló a hímvessző megfelelője, tele van idegvégződésekkel, ami kihagyhatatlan a szexből. A Gyakorikérdéseken rengetegen teszik fel a kérdést, hogyan kell úgy izgatni szex közben a csiklót, hogy az a nőnek jó legyen. Azt a kérdést is feszegetik többen is, hogyan kell jelezni a másiknak, hogyha nem megfelelően nyúl a csiklóhoz. 

„Hogyan jelezzem a partneremnek szavak nélkül, hogy ne nyomja a csiklómat, amikor az ujjaival izgat? Ha mondjuk egy határozott mozdulattal arrébb tolom a jó helyre a kezét, akkor az nem lesz bántó? Fáj, amikor a csiklómat kezdi nyomkodni, de nem akarom ezt szavakkal mondani, hiszen biztosan lehet jelezni másképp is, hogy mi esne jobban."  „Hogyan tudná a párom szex közben izgatni a csiklómat is kényelmesen?" – ehhez hasonló gyakorlati tanácsért fohászkodó kérdésekkel tele a fórumoldal. A szexuálpszichológus szerint a legegyszerűbb szólni szex közben, még akkor is, ha ez bénán jön ki az adott helyzetben. 

„Nem gáz, nem szégyen, és nem sértő a másikkal közölni, ha valami nem jó. Mert ha elutasítóan nyögök, akkor azt akár élvezetnek is gondolhatja. Lehet szavakkal, hogy ez nem esik jól, vagy ha valaki tényleg szavak nélkül szeretné megoldani, akkor, kedvesen eltolva a másik kezét, de abból nem biztos, hogy fogja érteni, mi a baj" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor, és hozzátette, hogyha a férfi annyira macsó, hogy ez zavarja, akkor inkább másik partnert kell keresni. 

A csikló izgatása az előjáték szerves része, és igen, sokaknál a behatolás mellett is szükséges az élvezéshez. A terapeuta tanácsa az, hogy a pornófilmekből ellesett gesztusokat mindenki felejtse el, és tegye fel a kérdést a partnernőjének, mi a jó neked? A ruhán, bugyin keresztül dörzsöléstől egészen az erős nyomásig változó, hogy ki mit szeret – ez nagyrészt a kamaszkorban kialakult maszturbálási szokásoknak köszönhető. Az is előfordulhat, hogy a tapasztalt férfikezeknek köszönhetően egész más lesz a csikló izgatásával elért orgazmus, mint az addigi megszokott élmény.

Magától értetődő, hogy tiszta kézzel és tiszta körmökkel szabad a másikhoz nyúlni, a tantra és tao szex hívők a csikló izgatásának első lépéseiben a szeméremajkak simogatását, majd a csikló körüli izgatást javasolják, az óra járásával egyirányban. Érdemes figyelembe venni, hogy a csikló nemcsak egy szilvamag, ami kívülről látszik, hanem egy olyan szerv, aminek nagy része belül van, és kiterjed a medencéig. Mivel a területen rengeteg az idegvégződés, ezért az azonnali erős nyomást érdemes elkerülni, vagy legalábbis nem azzal kezdeni – bár meglehet, hogy a partnernő pont ezt szereti.

„A csajok ne legyenek passzívak, ha a saját orgazmusukról van szó, igenis kell szólni, és ha a figura nem fogja az adást, akkor váltani. Az önző szexpartner nem jó semmire."