Az örök dilemma: mikor menjünk nyaralni, és mennyire görcsöljünk rá?

2017.06.10. 15:59
giphy (3).gif

A nyár a pihenésről szól. Elvileg, de az is pokoli tud lenni, ha nem jó időpontra tervezi az ember a hétköznapi gondoktól való elvonulást. Tegyük fel, hogy még év eleje van, senki sem jelezte a céges naptárban, hogy mikor venne ki szabadságot a nyárra, és más egyéb hátráltató tényező sincs, ami bekavarna abba, hogy kiválassza a számára legtökéletesebb időpontot a nyaralásra. Milyen időpontot mondana? 

Nyár eleje? Vagy pont a vége? 

Mindegyiknek megvan a maga előnye, de persze a hátránya is. Hevesi Kriszta pszichológus a következőket mondta a témával kapcsolatban.

Ha nyár elején megyünk el, azt azért szoktuk szeretni, mert mindenki előtt feltöltődhetünk élményekkel. Ennek viszont az a hátulütője, hogy hamar túl is tesszük magunk rajta, és irigykedünk azokra, akik még csak készülnek a nyaralásra. Ha nyár végén megyünk, az pedig azért rossz, mert túl hosszú a várakozási idő, sőt, látjuk, hogy ismerőseink hol voltak, így ezektől csak fél üzemmódban működünk a hétköznapokban.

Szerencsére van megoldás.

Mint általában mindig, úgy most is az arany középút a lehető legjobb választás. Tehát nyár közepén érdemes elmenni nyaralni, ha nem akarjuk azzal dühíteni magunk, hogy mások nyaralásai után irigykedünk

- mondta Hevesi Kriszta, de azt is hozzátette, hogy leginkább egyéntől függ, hisz az adott személynek kell eldöntenie, hogy mennyire fáradt, hogy mikor van szüksége a kikapcsolódásra.

Ha az időpont megvan, akkor már csak menni kell, ugye? Nem egészen. Meg kell tervezni, hogy a kiválasztott helyen mit is csinálunk. Viszont a tervezést se szabad túlzásba vinni. Sőt! Nem is szabad nagyon előre elhitetni magunkkal, hogy ez most tökéletes nyaralás lesz. 

"Először is fejben dől el, hogy tényleg jól érezzük magunkat - mondja a pszichológus.  "Kerüljük a "tökéletes" nyaralást, mert az elérhetetlen, s csalódottak leszünk.

Ne zsúfoljuk tele programokkal, legyenek ismereteink a választott helyszínről, de azért hagyjunk helyet a spontaneitásnak is - azaz, hogy ott dönthessük el, hogy valóban van-e kedvünk adott időtöltést választani.

Van itt még valami, ami a nyaralások nélkülözhetetlen, és magas elvárások elé állított kelléke tud lenni: a szex. Sokszor ennek a tökéletességéhez is olyan görcsösen ragaszkodunk, mint a nyaralás többi részének tökéletességéhez, hogy ne legyen sor a múzeumban, jó legyen a kaja, a szállás, naplementekor ne legyen felhős az ég, a parton senki más ne romantikázzon, csak mi, és így tovább. De jól van ez így?

Fontos, hogy "szellősre" tervezzük a programokat, mert ha hulla fáradtan esünk esténként haza a városnézés kötelező programjából, akkor inkább a munkanapokra emlékeztet a nyaralás, s az intimitás is elmarad.

A nyári élmények ideje azonban tényleg jót tehet a pár szexuális kapcsolatának, egyrészt az új környezet inspiráló hatása miatt, azon kívül ekkor szebbek, kipihentebbek, felszabadultabbak, barnábbak vagyunk lengébb öltözetekben, így vonzóbbak is a partner számára. Emellett van is időnk észrevenni a másik külcsínjét, rácsodálkozni vonzó külsejére, s persze az együtt töltött idő, odafigyelés is megalapozza a szeretkezésre való nagyobb nyitottságot, kedvet" - tette hozzá Hevesi Kriszta.

Így már mindent tud, ami elronthatja a hibátlan nyaralást. Nincs más hátra, mint kivenni egy kis szabit.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az örök dilemma: mikor menjünk nyaralni, és mennyire görcsöljünk rá?

Nyár elején? Nyár végén? Vagy kár ezen agyalni, el kell menni, és kész? A pszichológus megmondja.

1 · Jun 10, 2017 03:59pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments