horoszkóp

Ha unja a közhelyeket: öt különleges nyaralóhely Magyarország közelében

2017.06.23. 17:11

A nyár közeledtével az ember esze már csak az utazáson jár, mindenki szeretné a lehető legjobb helyen tölteni a meleg napokat. Ehhez nyújtunk most pár lehetséges alternatívát. Azonban a megszokott nyaralóhelyek helyett néhány közeli, a maga nemében egyedülálló helyet választottunk ki, mazsoláztunk ki. 

Skodrai-tó/ Montenegró 

Egy elképesztő természeti csoda Montenegróban. A Skadari (vagy Szkadári) tó a Balkán legnagyobb tava,  a négy montenegrói nemzeti park egyike. A vízterület kétharmada Montenegróhoz tartozik, egyharmada pedig Albániához. 

Annak, aki imádja a természetet és a túrázást, de nem tud elszakadni a tengertől, tökéletes választás, ugyanis mindössze 7 km-re van az  Adriai-tenger partjától, illetve, ha a természet mellett kultúrára is vágyik, a közelben van Budva városa. 

A nemzeti park híres flórájáról és faunájáról: a tó 270 bejegyzett madárfaj otthona, olyan különlegességekkel, mint a dalmát pelikán és a fekete íbisz.

A tó környékének felfedezésére hajós túrák indulnak különféle programlehetőségekkel. Igazi kalandtúra lehetőségét adja, roppant kedvező áron.

Plzen/ Cseh Köztársaság

Prága gyönyörű, de az embertömeg és a turistákra vadászó ál-érdekességek miatt hosszútávon elég fárasztó. Ha pedig  az embert a sörkultúra is motiválja, evidens úticél lehet a sör fővárosa

Persze a remek  Pilsner Urquell gyárának és a Sörök múzeumának meglátogatásán túl számos lehetőséget ad még a város. Először is Európa legnagyobb főterével rendelkezik, ahonnét elindulva rengeteg érdekességre lelhetünk.  Például a földalatti alagút-hálózatra, amely közel 20 km hosszú labirintus rendszer és számos legenda fűződik hozzá. Itt található a második legnagyobb zsinagóga az öreg kontinensen, számos múzeumán túl az ország második legrégebbi állatkertje is itt kapott otthont, ahol számos olyan állatfajjal találkozhatnak a látogatók, melyekkel máshol nem. 

  • Piran/ Szlovénia

Ha az ember sósvízbe vágyik, talán még a keleti régióban is utoljára jut eszébe Szlovénia. Pedig!

Ugyan roppant kicsi a partszakasz, mindössze 47 kilométer, de ez az aprócska rész igazi ékszerdoboz. 

Tiszta Olaszország, de mégse.
Tiszta Olaszország, de mégse.
Fotó: Facebook

A város olaszos hangulatú, Szlovénia Velencéjének is hívják a mediterrán települést. A strandoláson túl ellátogathatunk a város védőszentjéről elnevezett Szent György templomba és a domb tetején található várba, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Az óváros csak gyalogosan közelíthető meg, ezért attól délre a tengerparton hosszan elnyúlva épültek külső parkolók, ahonnan gyalog vagy helyi tömegközlekedéssel lehet eljutni a belvárosig.

A biciklizés szerelmeseinek külön élményt jelenthet, hogy 1996 óta a Trieszt-Piran-Poreč egykori vasútvonal helyén rendezik meg a Parenzana Marathon néven ismert mountain bike versenyt. 

  • Plitvicei Tavak Nemzeti Park, Horvátország

Alig 300 kilométerre a magyar határtól található a horvát tórendszer a maga tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavával és 92 vízesésével- igazán különleges túrázóhelynek számít. A vízterület erdőkkel és hegyekkel övezett völgyben terül el, a gyalogos- és csónaktúrákon túl számos barlang is megtekinthető. Állatvilágának sokszínűsége lenyűgöző és a parkban 55 különböző orchideát tartanak számon. 1979 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.

érdemes lehet rögtön kenuval indulni.
érdemes lehet rögtön kenuval indulni.
Fotó: Facebook
  • FamilyPark Neusiedlersee/ Ausztria

A Burgerlandi vidámpark tulajdonképpen egy, az osztrák mesevilághoz igazított Disneyland, amely több mint 50 éve nyújt kikapcsolódást, 120 ezer négyzetméteren a családoknak (számos dolog már magyarul is elérhető, például a park honlapja magyar fordításban is olvasható). 

A Fertő-tó szomszédságában található komplexum gyakorlatilag szeretne majd' minden korosztályt szórakoztatni. A gyerekeknek ott a Kalandvár, a Meseerdő és a Kalandsziget. Ha a szülők elfáradtak, beülhetnek egy kávézóba vagy étterembe, számos lehetőség akad. 

Egyébként a park nagy része interaktív, sőt a felnőtteknek néha rúgkapálniuk kell egyes játékoknál, hogy a gyerekeknek teljes legyen az öröme.

- mondja Mario Müller, a Fertő-tavi Mesepark üzemeltetője.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha unja a közhelyeket: öt különleges nyaralóhely Magyarország közelében

Elindult a nyaralási szezon, itt talál néhány tippet, ha nem az unalomig ismert helyekre akar elutazni.

22 · Jun 23, 2017 05:11pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments