Negyedik állomásához érkezett a cikksorozatunk, amiben olyan különleges magyarországi helyeket mutatunk be önöknek, ahol remélhetőleg nem kell például negyven fős turistacsoportokat kerülgetni, órákat várni egy belépőjegyre, vagy heringként idegenekkel közösködni egy méteren. 

Ha emlékeznek rá, eddig ezekre a tájakra látogattunk el:

Ebben a részben pedig Békés megye olyan szegletét mutatjuk be, ahol annyi látnivaló és programlehetőség akad, amit nem is gondolnánk. Ez az útvonal akár egy nap alatt is bejárható, de ha igazán szeretné átadni magát ennek a vidéknek, akkor inkább egy hétvégét javasolunk eltölteni Szarvason és Békésszentandráson. 

Egy óra alatt sétáljuk körbe Magyarországot

Nemcsak a gyerekeknek érdekes, a felnőtteknek is az lehet a szarvasi Mini Magyarország nevű makettpark. Itt csaknem száz híres magyar és történelmi magyarországi épület kicsinyített mása látható, térkép és égtájak szerint precízen egymás mellé rendezve. 

Érdekes érzés felülnézetből látni az országot. A speciális technológiával készült makettek többségében nagyon élethűek, és sok közülük gombnyomásra megszólal, például a Jáki templomban harangoznak, a Pécsi dzsámiban pedig imára szólít egy müezzin.

Van mini Balaton, raja miniapátsággal, körülötte nyilván minivisszhanggal,

van miniDuna, rajta mini-Megyeri-híddal, vasútállomások, várak és más fontos épületek. A kis vonatok pedig körbe-körbe robognak.

A makettpark egyébként a Szarvasi Arborétum területén belül található. Az ismertebb nevén Pepi-kert a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és az ország egyik legnagyobb élő fagyűjteményének számít. Itt él például a több mint 140 éves, gigantikus mamutfenyő, amelynek minden évben megünneplik a születésnapját. 

Halott fiáról nevezte el Horthy Miklós a duzzasztót

Izgalmas hellyel folytatjuk az utunkat, amit a helyiek segítsége nélkül talán mostanáig sem találtunk volna meg: ez a Horthy István Duzzasztómű. A hely történelmileg is érdekes, Horthy Miklós 1942-ben avatta fel, abban az évben, amikor fia repülőgéppel lezuhant, róla nevezték el.

Innen páratlan a kilátás a Hármas-kőrösre, de ide nem lehet csak úgy beesni. Előre be kell jelentkezni, akkor viszont bemehetünk a duzzasztó belsejébe, és sok érdekességet megtudhatunk a működéséről, a hajózsilipről, illetve az épülő hallépcsőről is. 

A duzzasztó kora egyik legnagyobb beruházása volt, ezzel hajózhatóvá vált a Hármas- Körös. 

Békésszentandrás felől, a Szarvasi Holt-Kőrös mentén, keskeny betonúton, a töltésen érhető el, aminek mentén egymást érik a vízparti nyaralóházak, ezek kibérelhetőek. Így ha több napot szeretnénk eltölteni a környéken, a szálláskeresés sem okoz problémát - ez egy valóban nagyon szép és csendes környezetben. 

hogyan készül az Ogre

A sörkedvelők számára kihagyhatatlan program útba ejteni a Szent András Sörfőzdét, ahol - szintén előzetes bejelentkezés után - megnézhetjük, hogyan készülnek a söreik. Kellemes program még a kerthelyiségben ücsörögni, miközben mondjuk egy Szent András könnyét vagy Óaranyat iszogatunk. 

A főzde egyébkébt 1993-ban alakult, 2006 óta gyártanak prémium söröket. Azóta már országos ismertségre tettek szert és sorra nyerik a díjakat Csehországban, és lepik meg a szakmát, illetve a sörkedvelőket az újdonságokkal. A legnépszerűbb még mindig az Ogre sör, amelynek névadójával már korábban találkoztunk, illetve a Meggyes, és a Szilvás, valódi gyümölcsös söreik. Ami azt jelenti, hogy aroma helyett gyümölcspép van bennük. Nem mindegy!

Esti kikapcsolódás nélkül sem maradunk Békésszentandráson, a Rózsa sörkertben időnként akusztikus koncertek és rockbulik is vannak, a programokról a honlapon tájékozódhat. 

Köszönjük a figyelmet, a sorozatot folytatjuk!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Minden évben megünneplik a mamutfenyő születésnapját, amire a közelben koccintani is lehet

Sorozatunk negyedik részében Szarvas és Békésszentandrás legizgalmasabb részeire látogattunk.

93 · Jun 28, 2017 05:26pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments