Ha ön egy óránál több időt töltött a Föld bolygón az elmúlt egy hónapban, akkor valamilyen formában biztosan eljutott önhöz a Despacito című szám Luis Fonsitól (fícsöring Daddy Yankee), bár simán előfordulhat, hogy ön úgy hallotta ezt a slágert, hogy közben fel se fogta, hogy most A Nyár Slágere megy a háttérben.

Jóindulattal jellegtelennek nevezhetjük azt az elektronikus alapot, amire az utóbbi évek legelcsépeltebb zenei trendje, a tropical house/reggaeton jegyében gitározgatnak és énekelnek-reppelnek ebben a számban. Az egyetlen dolog, ami elsőre megjegyezhető belőle, az maximum annyi, hogy spanyolul van.

Azt a rejtélyt ebben a cikkben nem feltétlenül fogjuk tudni megfejteni, hogy miért pont ezt a hangfelvételt kapta így fel a könnyűzenefogyasztó közönség idén nyáron, de kétségtelen tény, hogy a Despacito sikere cúnamiszerű, szóval mindenképpen érdemes róla tudni egy-két dolgot. Akinek még mindig nem sikerült beazonosítani, hogy miről van szó, az legyen alább a kétmilliárd-háromszázötvenhétmillió-nyolcszáztízezer-ötszázkilencvenegyedik, és nézze meg a klipet, aztán nézzük a 10 legfontosabb tényt A Nyár Slágeréről!

1. Ki ez a Luis Fonsi?

A Despacito sikere már csak azért is figyelemre méltó, mert az első világslágere egy 39 éves előadónak. Teljesen szokatlan a popbizniszben, hogy 8 album és 20 év karrier után üsse meg valaki a főnyereményt, hiszen a világslágerek előadói általában frissen berobbant tizen-huszonéves fiatalok szoktak lenni. Luis Fonsi nem egy frissen berobbant tizen-huszonéves fiatal.

Hanem ez a Luis Fonsi egy negyven körüli Puerto Rico-i fazon, és karrierjének eddigi csúcspontjai, hogy előzenekar lehetett Britney Spearsnek és hogy Christina Aguilerával énekelt duettet az énekesnő eddigi legsikertelenebb (spanyol nyelvű) albumán. Egyetlen száma került csak fel a Despacito előtt a hivatalos amerikai slágerlistára, az előkelő 92. helyet sikerült megszereznie 2008-ban. Szóval a lényeg, hogy Luis Fonsi két évtizede próbálkozik, de Puerto Ricón kívül eddig nem sok mindenkit érdekelt a munkássága.

2. Az egész Justin Bieber miatt van

Valószínűleg a Despacito se érdekelt volna senkit, ha áprilisban valahogy be nem kerül Justin Bieber a képbe. De bekerült, és készült egy remix a dalból, amiben a kanadai énekes is szerepel. Ennek a videója valószínűleg azért nincs fent Luis Fonsi hivatalos csatornáján, hogy az eredeti verziónál halmozódjon a nézettség, de néha lehet belőle kalózverziót találni a Youtube-on.

Ha van bármi racionális oka, hogy ez a dal most sláger lett, akkor az az, hogy benne van Justin Bieber. Persze nem mintha az értenénk, hogy Justin Bieberben hol van az a karizma, amitől ilyen húzónévnek számít, dehát milyen unalmas és kiszámítható lenne a világ, ha valamennyi hasonló rejtélybe belelátna az ember.

3. Rekordnézettség

A Gangnam Style-nak egy teljes év kellett ahhoz 2012-2013-ban, hogy a kétmilliárdos nézettséget elérje, a Despacito viszont már túl is van ezen a lélektani határon, pedig csak januárban töltötték fel a Youtube-ra, és a nézettsége komolyabban csak áprilisban kezdett emelkedni, amikor Justin Bieber vendégszereplése a remixben híressé tette ezt a számot. Szóval nagyságrendekkel népszerűbb ez a dal most, mint anno a Gangnam Style volt.

4. romokban minden mérvadó slágerlista

A világ két mérvadó slágerlistája a Billboard Hot 100 és a hivatalos brit slágerlista. Mondani se kell, a nyár elején mindkettőn tarolt a Despacito (Justin Bieber-es remixe), Amerikában 8 hete az első, a briteknél pedig ez a hetedik hét, hogy ez a dal vezet. Az a vicc, hogy az előző első helyezett mindkét slágerlistán DJ Khaledtől az I'm the One volt, amiben nem fogják kitalálni, ki fícsöringel.

5. Ez az új Macarena/Ketchup Song

Az USA lakossága jelentős százalékának spanyol az anyanyelve, mégse volt az 1996-os Macarena óta, hogy egy túlnyomórészt spanyolul előadott dal első tudott volna lenni a slágerlistán, szóval ha így nézzük, a Despacito lehet az új Macarena.

Igaz, 2002-ben a Ketchup Song is aratott, ha már a spanyol nyelvű világslágereknél tartunk. Úgy látszik, minden évtizednek megvan a maga spanyol nyelvű slágere, a '90-es éveké volt a Macarena, a kétezres éveké a Ketchup Song, a tízes években pedig a Despacito folytatja a listát. A '80-as évekről egy gondolat alább a 8. pontban.

6. Ő a csaj a klipből

A videóklip fő vonzóereje (micsoda eredeti húzás!) egy szexi nő. Ő nem más, mint Zuleyka Rivera, aki 2006-ban elnyerte a Miss Puerto Rico címet, és azóta a modellkedés mellett többek között telenovelákban szerepel. Meg töltögeti fel a kontentet szorgalmasan az Instagramra.

A post shared by Zuleyka Rivera (@zuleykarivera) on

7. Na de mi az, hogy despacito?

¡Más despacio por favor!

Amikor spanyolra kezdtem járni, az egyik első mondat, amit megtanítottak nekünk, ez volt. Természetesen nem szexuális környezetre vonatkoztatva, hanem mivel a spanyolok általában nagyon hadarnak, jól jön, ha az ember tudja azt mondani, hogy Lassabban, kérem!, azaz ¡Más despacio por favor!

Valószínűleg senkit nem fog sokkolni, ha eláruljuk, hogy ez a dal a csajozásról szól, de azért közelebbről annyit esetleg érdemes megjegyezni, hogy a despacio határozószó lassant jelent spanyolul, a despacito pedig azt, hogy lassacskán (ebben a szövegkörnyezetben legalábbis). A refrén szerint Luis Fonsi lassacskán szeretne belelihegni a csaja nyakába, lassacskán szeretne mindenfélét suttogni a fülébe és lassacskán szeretné lecsókolni (igen, lecsókolni!) róla a ruhát – a teljes dalszövegért és angol fordításáért kattintson át a Huffington Posthoz, és update, köszönet facebookozó olvasóinknak a spanyol nyelvi pontosításért!

8. Amikor még új volt a latin zene a nagyközönségnek

A latin zene egyébként a popkultúrába a '80-as években lépett be: valószínűleg a La Isla Bonita volt az első olyan világsláger, amely ezt a stílust népszerűsítette. Madonna ugyan elsősorban angolul énekli a dalt, de a bevezető spanyolul van, és az egész dél-amerikai ritmusokból és dallamokból építkezik. Egyébként idén februárban volt kerek 30 éve, hogy a La Isla Bonita kislemezen megjelent és örökre bekerült a könnyűzene történelmébe. Szóval mint annyi mindenki másnak, Luis Fonsinak is Madonna nyitotta ki az ajtót három évtizeddel ezelőtt.

9. Despacito élőben

Ha ön úgy érzi, hogy tartozik annyival a karmának, hogy elmenjen és élőben is meghallgassa még egyszer ezt a remek dalt, akkor ott az ön helye a Budapest Parkban augusztus 7-én. Idézzünk a sajtóközleményt:

Élőben is felcsendül augusztus 7-én az idei nyár legnagyobb slágere, a Despacito, Luis Fonsi ugyanis nagyzenekaros csapatával ad élő koncertet Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén, a Budapest Parkban.

„Felcsendül.”

10. Despacito egész éjjel

Akinek pedig az égbe kiált a bűne, az egy másik eseményen is vezekelhet már most hétvégén: egy buliban egész éjjel csak a Despacito fog szólni, elvileg délután öttől. Az eseménynek mi más adhatna otthon, mint a Morrisons 2, és a szervezőknek még annyi vér sincs a pucájában, hogy rendesen kiálljanak velőtrázóan rossz ötletük mellett, az esemény megnevezése ugyanis egészen pontosan az, hogy

egész éjjel, amíg meg nem unjuk.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha gyűlöli is, ezt a 10 dolgot érdemes tudnia a Despacitóról

Ki ez a Luis Fonsi? Miért csak most 40 évesen lett híres? Ki ez a jónő, akit fogdos? És egyáltalán, mit jelent az, hogy Despacito? Íme a nyár legfontosabb szájbarágója.

214 · Jul 06, 2017 08:20am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments