Minden évben június 29-én a Duna vízgyűjtő országai nemzetközileg is igyekeznek felhívni a figyelmet a Duna fontosságára. (2004-ben ezen a napon hozták létre a Duna Védelmi Egyezményt.) Régóta foglalkozom Budapest és a víz kapcsolatával, a fővárost behálózó vízrendszerrel, elsősorban a Dunával, ezért úgy éreztem, idén nekem is tennem kell valamit az ügy érdekében.

Az egyik kedvenc helyem a városban a Római-part, mert nem sok ehhez hasonló hely van a városon belül, ahol „nyüzsgős nyugiban” ilyen közel kerülhetünk a vízhez. Ezt arra értem, hogy egyszerre van jelen a természet, a víz, az emberek és a szórakozóhelyek.

A mobilgát kapcsán sok szó esik mostanában a Rómairól, ezúttal azonban, túl mindenféle árvízvédelmi kérdésen, arra voltam kíváncsi, mit jelent a budapestieknek a Duna, mit jelent a Római-part, ki hogyan kötődik hozzá, miért jár ide, mit csinál itt. Próbáltam olyan képcsoportokat létrehozni, amik megmutatják, általuk

milyennek látom én a Duna és város kapcsolatát,

mi az az egységes kép, ami kirajzolódott előttem a partszakaszon sétálva, beszélgetve az emberekkel, olvasva a tekintetükben. Ehhez gyűjtöttem arcokat, neveket, szavakat, érzéseket, gondolatokat, amiket 

véletlenszerűen összefűztem és asszociációkra építve megalkottam belőlük a magam Duna-képét.

Dagály / Fecó / Nyugalom

Felszín / Eszti / Szellő

Árvíz / Erzsébet / Merülés

Sodrás / Emese / Lebegés

Örvény / Attila / Fénykor

 Víztükör / Beatrix / Természet

Partszakasz / Dávid / Felhőtlen

Süllyedés / Mihály / Kikapcsolódás 

Hullám / Katica / Naplemente

Kikötő / Gyuri / Évszakok

Tajték / Ritus / Hekk

Vízmosás / Emília / Üdülés

Iszap / Cápa / Vihar

Hordalék / Lehelné / Pihenés

Apály / Csaba / Táj

(A képek társítását az esztétikai és képszerkesztési irányelvek vezérelték, az egyes képek közötti tartalmi kapcsolat csak a hangulat és a mondanivaló kifejezésére szolgál, egyéb összefüggés a fotók között nincsen.)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ezeket a képeket őrizzük majd a Római-partról

Fotóriporterünk sétált és fotózott azon a Duna-szakaszon, amelytől előbb-utóbb el kell búcsúzni. Neki ez a Római-part, önnek mi?

63 · Jul 09, 2017 12:57pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments