Ennek a nyárnak a felét Olaszországban töltöm. De nem nyaralok, hanem ingázva élek: az életem egyik felét Magyarországon élem, a másikat itt kint – jelenleg a Lago Maggiore tó partján lakunk, a svájci határ közelében. Annyira közel hozzá, hogy a múlt héten átkirándultunk Svájcba, csak pár kilométer. Ez megint így volt, plusz ellátogattunk Torinóba is, ami a családom olasz részének az otthona.

Miközben jövök-megyek ezeken a szebbnél szebb helyeken, próbálom a legérdekesebb és leglátványosabb dolgokat megmutatni a Velvet Instagramján. De a múlt héten az egyik alkalommal eléggé mellélőttem, mert kiderült, hogy valami, amivel én csak itt észak-Olaszországban szoktam találkozni, az Magyarországon is létezik, szóval az érdekesség kategóriába nem igazán fér bele.

Erről jutott eszembe, hogy talán érdekes lenne most ebben a posztban pár olyan dolgot megnézni, amiről az ember azt gondolhatja, hogy különbözik a két országban, de igazából nagyon hasonlóak. Össze is szedtem 5 dolgot alább, a bónusz svájci fotókat az öt pont után találja!

1. Közértek

Ez talán csak nekem ekkora újság, de a nagy közértek ezek szerint tényleg ugyanolyanok mindenhol. Még annak ellenére is, hogy itt észak-Olaszországban az otthon ismert láncok java hiányzik (pl. Tesco és Aldi nincsen), helyettük Tigros van, Coop, Carrefour és Esselunga. Na de attól még, hogy más a márkanév és a kínálat részben eltérő, maguk a közértek gyakorlatilag ugyanolyanok.

Van itt ugyan olyan szupermarket, amelyik az aznap lejáró élelmiszereket féláron adja, de ilyen otthon is létezik az alábbi kommentek szerint. Én ugyan még nem találkoztam ilyennel, de valószínűleg azért nem, mert Budapesten csak kisebb közértekbe szoktam járni, a nagy nemzetközi láncok hiperüzletei nekem nagyon kiesnek. Itt Olaszországban viszont nem léteznek kisközértek, se éjjel-nappali miniboltok, szóval nincs választási lehetőség.

2. Időjárás

Ha Magyarországon mondom, hogy nemsokára indulok Olaszországba, azt szokták válaszolni, hogy de jó nekem, megyek a szép napsütésbe és melegbe. Ez nyilván azért van így, mert az emberek Olaszországot dél-Olaszországgal azonosítják, és azt szoktam válaszolni, hogy ez egy gyönyörű hely, de az időjárás egyáltalán nem melegebb, mint otthon. Jó, az extrémhidegek hiányoznak, de azért mínusz és hó van itt is rendesen télen, valamint a nyár is ugyanolyan, mint otthon, csak valamivel magasabb a páratartalom. De úgy alapvetően észak-Olaszország klímája meglepően hasonlít a magyar időjáráshoz. Dél-Olaszország persze nyilván teljesen más tészta.

Ha egy olasznak mondom, hogy magyar vagyok, akkor a leggyakoribb reakció az, hogy

nálatok nagyon hideg van, ugye?

és meglepődnek, amikor elmesélem, hogy alapvetően nem, sőt, nyáron sokszor még melegebb is van Magyarországon, mint Olaszország északi részén.

3. Fertelmes szinkron

Svéd- és Horvátországban feliratosan mennek a sorozatok-filmek a tévében, ami szerintem egy fantasztikus dolog. Olasz- és Magyarország viszont két szinkrongyártó ország, aminek én nem örülök egyáltalán, főleg, mert úgy érzem, hogy borzasztó rossz az átlagszinkron minősége. Ez itt Olaszországban kevésbé meglepő, ha arra gondolok, hogy a színházi és filmszínészek is irritálóan túljátszanak mindent, sokkal jobban, mint ahogy a temperamentumos olasz habitus indokolná, nyilván a szinkronokban is ez az erőltetett-ripacskodó stílus megy. 

Otthon viszont szerintem pl. a színházi színészek zseniálisan jók, a gagyi szinkron viszont bármely filmet képes nézhetetlenné tenni a sok affektáló színésznővel és normális magyar nyelven soha el nem hangzó mondatokat földönkívüli hanghordozással felolvasó kollégáikkal. Én egy szinkronellenes ember vagyok, önnek mi a véleménye?

Ön örülne, ha a mozikban és a tévében is csak a gyerekfilmek lennének szinkronosak, egyébként felirattal menne minden?

Hadd tegyem még hozzá, hogy nincs annál abszurdabb, mint mondjuk Meryl Streepet nézni, amint Margaret Thatchert alakítja, de olaszul beszél. Tessék, alább ki lehet próbálni az élményt, szerintem frenetikus. Egy percig. Egy teljes filmet így végigülni viszont kínszenvedés.

4. Tavi naplementék

A nagymamám a Balaton déli partján lakott, felnőttkoromig minden nyarat lent töltöttem, plusz év közben a hétvégék zömét is. Olaszországban bő két éve a Lago Maggiore tó partján lakunk, ami persze sokban különbözik a Balatontól, de a hasonlóságok így talán annál meglepőbbek. Főleg a naplementék nagyon emlékeztetnek engem itt a Balcsira, pont mintha a déli partról nézném, ahogy a Badacsony mögött lemegy a nap.

5. Torinó a Kisbudapest

Torinó, csakúgy, mint Budapest, szintén főváros. Most már csak Piemont régió fővárosa, de Olaszország egyesítésekor az egész királyság fővárosának számított egy rövid ideig. További hasonlóság Budapesthez képest, hogy Turint is kettészeli egy folyó (a Pó), aminek az egyik oldala dombos vidék, a másik lapos. És az utóbbi időben kialakult Torinóban is egy bulinegyed, ott készült az alábbi kép – további fotókért a #SanSalvario Insta-címkét ajánlom.

A San Salvario nevű negyed Torinó Kazinczy utcája, csak sokkal kisebb arányban tolonganak itt a turisták, javarészt helyiek szeretik itt tölteni üres estéiket. Kevesebb a hányás, de nagyobb a hangzavar, szóval ez a környék is teljesen élhetetlenné vált a tősgyökeres lakók számára. Kaja-pia van bőven, egymást érik a bárok és éttermek, zenés-táncos szórakozási lehetőség a San Salvarióban azonban nincs.

Plusz egy kis Svájc

Ezen a héten is voltunk Svájcban, de most nem az Olaszországnak kinéző, közvetlenül szomszédos részen, Ticino kantonban, hanem kicsit északabbra. Ez a Svájc már a Svájcnak kinéző Svájc.

Leplezetlen önreklám

Ez a hét az utolsó teljes hetem lesz itt Olaszországban, remélem, hogy sok minden belefér majd!

Az utolsó hétvégét ráadásul megint a tengerparton töltjük a tervek szerint, szóval érkeznek majd továbbra is a fotók a Velvet Instagramjára, érdemes minket követni!

Szerintem nagyon érdekes, hogy pár évvel ezelőttig kötelező volt minden svájci lakást úgy építeni, hogy legyen hozzá bunker, hogy veszély esetén a lakók lemenekülhessenek az óvóhelyre. Egy ismerőst látogattunk meg, lekéredzkedtünk a pincébe, és alább meg lehet csodálni az atombiztos ajtót, ami mellé pont itt volt egy katonai bicikli is arra az esetre, ha a világvége közepette elfogyna az üzemanyag.

Most már jöhetnek a zombik!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
#7hétolaszban – 5 dolog, amiben Magyarország meglepően hasonlít Olaszországra

A különbségekről több szó szokott lenni, szóval most nézzünk pár dolgot, amiben nagyjából ugyanott állunk. Plusz bónusz Svájc, ahol fel vannak készülve a zombikra!

12 · Jul 17, 2017 01:17pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments