Ha nyaralni, ráadásul fürdőzésre is alkalmas víz közelébe megy az ember, akkor mindig kardinális kérdés a mit vigyünk a partra?, amit egy 20 perces készülődés után felvált egy kissé feszültebb tónusú minek viszünk ennyi szart a partra?.

Nagy általánosságban véve mi kellett régen levinni a strandra?

Napernyő, hűtőtáska – tele több napra is elegendő, de délután kettőre stabilan elfogyó, vagy megmelegedő étellel és itallal –, naptej, pokróc, felfújható matrac(ok) és vagy csónak, újság, rejtvény, tollaslabda és egyéb játékok.

Eltelt pár év, kicsit megváltozott a világ, és a strandolós menetfelszerelés is átalakult.

Ami anno a hordozható zsebrádió volt, az ma a por-és vízálló bluetooth hangszóró. Amíg az előbbin valami meccs, teleregény, esetleg örökzöld slágerek duruzsoltak, addig utóbbin a legújabb Spotify-mixek vagy YouTube-diszkó megy egy kisebb fesztivál hangerején üvöltetve.

Melyik?

Könyv, rejtvény, sudoku-könyv helyett e-book, tablet plusz kábelek és gyorstöltők. A romantikus ponyvák, vagy a kötelező olvasmány, esetleg Leslie L. Lawrence új regénye már kényelmesen elfér egy eszközön, míg régen az egész családnak szánt olvasnivaló elfoglalt egy kisebb táskányi helyet. Újságot se kell venni, mert ha internet van, akkor máris lehet olvasni a legfrissebb híreket. Persze a papír zizegésének még mindig megvan a bája, és sokan olvasnak magazinokat is.

Melyik?

Tetris, Game Boy, tollas labda vs okostelefon. Vagy Fidget Spinner. Talán ez nem szorul különösebb magyarázatra, de elég annyit mondani, hogy legalább a homokozó készletet nem lehet okoskütyükkel helyettesíteni.

Melyik?

Vízálló, nyakba akasztható persely... Mire tippel, ezt mi váltotta fel? Nem egy mezei bankkártyára kell gondolni, vagy valami vákumzáras pénztárcára. Oké, íme megfejtés: a vízálló, nyakba akasztható telefontok. Ha még nem látott embereket ilyennel a nyakukban vízbe menni, akkor még nem is volt igazán nyaralni.

Melyik?

Otthon készített szendvicsekkel csurig pakolt hűtőláda, vagy fullra tankolt Szép kártya? Strandon megvett hekk, gyros, kézműves hamburger, lángos, sör, fröccs, vattacukor, főtt kukorica, legdrágább jégkrém? Embere válogatja, hogy mi fér bele, mit bír el a családi kassza, de talán ma már kezd kikopni a divatból a hűtőtáskás családi kitelepülés. Mert vagy a szálláson esznek, és úgy mennek le a partra az emberek vagy ezt a kis pluszt is belekalkulálják, elvégre egyszer élünk, nem igaz?

Melyik?

Több kütyü hirtelen nem jut eszünkbe, de ha önnek igen, akkor feltétlenül írja meg.
Küldjön nekünk levelet!

Viszont van itt még más is. Régen voltak azok az igen masszív, plüss hatású, szinte soha ki nem lyukadó matracok, amikre úgy feküdhetett fel az ember a vízen, hogy nem nyeklett össze. De szép is volt. Ma meg már szinte csak a felfújható gumikorkodilok –fánkok, flamingók pizzaszeletek és ki tudja mik – vannak. Ízlések és pofonok.

Ha már itt tartunk: ugyan nem teljes egészében, de a szúrós (egyes helyeken bökős) pokrócokat, illetve a gyékényeket felváltották a jógamatracok, sőt, a két fa közé kiköthető függőágyak. Amíg előbbire 2-3-4 ember is ráfér kényelmesen, addig az utóbbiba egy ember tud belefeküdni, és kábé addig kényelmes, amíg nem unja meg az ember, hogy egy pózban fekszik. Persze ettől még tök menő, és mindenki abban akar hesszelni.

Melyik?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nyaralás akkor és most: kötelező cuccok a strandon

Ami anno a hordozható zsebrádió volt, az ma a por-és vízálló bluetooth hangszóró. Ön melyikre gondol szívesebben?

7 · Aug 28, 2017 03:39pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments