A Balaton Sound első napján Lakatos Márkba, a fesztivál VIP részének stylistjába botlottunk, aki szívesen beszélt nekünk arról, milyen ruhába igen, és milyenbe ne jöjjünk fesztiválozni.

Mi az idei fesztiváldivat?

Ez általában szezononként sokat ismétlődik, az extreme lookok minden évben jellemzőek. A neonszínek, állatminták, hawaii mintákkal keverve, nagyon durva, fémes csillogású anyagok nem mennek ki a divatból. A fesztiválsminkek trendje mindig a Coahelláról indul el, még áprilisban. Most a különféle kristály- és sminkapplikációk a népszerűek. A fesztiválokon az a lényeg, hogy kitűnjünk a tömegből, vagy úgy, hogy méhecskének vagy szupermennek öltözünk, vagy úgy, hogy valami nagyon vagányat veszünk fel.

Mennyire van lemaradva a coachellás outfitek mögött a magyar fesztiválközösség?

Eddig nem volt idehaza nagyon megszokott designer ruhákba, komolyabb stylinggal érkezni a fesztiválokra, de a sok külföldi vendégnek, illetve az internetkultúrának, gondolok itt elsősorban az Instagramra, köszönhetően ma már ez is kezd elterjedni, itt a Soundon is.

Mi a kedvenc női és férfi fesztivál szetted?

Imádom a nagyon hosszú combcsizmákat a lányokon, amit csak egy bikinivel párosítanak. Az indián design is nagyon megy, és szeretem a csontból, türkizből, ezüstből készült, picit orientális hatású ékszereket. A fiúk idehaza még nem nagyon bevállalósak, a Coachellán simán belebotolhatsz csipkeoverálos vagy rainbow zászlóba öltözött pasikba.

Vagyis a magyar lányok már követik a külföldi trendeket, de afiúk még nem?

A magyar fiúk inkább a testükkel bevállalósak, még mindig a Pumped Gabo style megy, nagyon jó lenne, ha megtalálnánk az utódját. Ők inkább a testmutogatásban erősek, nem a divatban. Egész évben csirkemellet és protein shake-et isznak, hogy itt megmutathassák a kockás hasukat. Persze, ez is rendben van, ha nekik így jó, tegyék így.

Mit ne viseljünk egy fesztiválon?

Büdös ruhát. De tényleg. Mindenki viselje azt, amihez kedve van, ha már az utcán nem meri, akkor itt, a fesztiválon, ami egy remek alkalom arra, hogy minden gátlásunkat eldobjunk. Ha New Yorkban vagy Miamiban kimész egy merészebb szettben, megdicsérnek, itthon ez nem jellemző. Mert miről is szól az öltözködés? Az önkifejezésről, önismeretről. Próbálgatni kell magunkat, ami valamikor jobban sikerül, valamikor kevésbé, de ez is belefér. Ha nem lennének Kelet-Európában kötelezőnek vélt szabályok arról, hogyan kell egy idős embernek vagy mondjuk egy ducinak kinéznie, sokkal több boldog ember lenne.