Bár a nyárból már több van mögöttünk, mint előttünk, még bőven van rá lehetőségünk, hogy elmenjünk egy strandra, és napfürdőzzünk egy picit. Ha ön is tervez még néhány ejtőzős napot nyáron, mutatunk 5 könyvet, amit érdemes betennie a táskájába, mielőtt elindulna. 

Szerencsés Dániel: A 13. emelet

Egy elsőkönyves szerzőnél sosem lehet tudni, mit is várhatunk az írótól, de Szerencsés Dániel esetében olyan érzése lehet, mintha már egy rutinos szerző könyvét olvasná. Merthogy a brüsszeli bürokrácia világában játszódó krimi csakis jól kidolgozott, izgalmas karaktereket vonultat fel, cselekménye fordulatos és feszes,  mindenféle üresjáratok nélkül. A történetben egy magas beosztású tisztviselő zuhan le a 13. emeletről. Öngyilkosság, vagy gyilkosság? Egy Brüsszelben élő magyar ex-hírszerzőnek adják a feladatot, hogy derítse ki az igazságot. 

Izgalmas, könnyed, letehetetlen olvasmány. 

Markus Zusak: Clay hídja

A könyvtolvaj szerzőjének új könyve a Dunbar család történetét meséli el. A vasfüggöny árnyékából elszökő lány és egy alázatos, dolgos fiú történetét, akik felnőttként találkoznak egymással, összeházasodnak és 6 gyerekük születik. A Dunbar fivérek a sors tragédiái miatt szülők nélkül nőnek fel, gyerek- és fiatal felnőttkoruk megannyi szívszorító és örömteli pillanattal bővelkedik.

Bár Markus Zusak vaskos könyve mérete alatt nem éppen tipikus strandolvasmány, ha egyszer rákap az ízére, nincs menekvés. Nem akarja majd letenni. 

Agatha Christie: Chimneys titka

Egy Agatha Christie regénnyel aligha lehet mellélőni. A Chimneys titkában ugyan az írónő két híres detektívje ( vagyis Miss Marple és Hercule Poirot) közül egyik sem szerepel, de éppen ezért is ajánljuk ezt a krimit, hiszen így egy nagyon különleges hangulatú könyvet olvashat, ami nem is annyira krimi, mint inkább kalandregény. A történet főhőse Anthony Cade, egy bátor kalandor, aki barátja kéziratát szeretné eljuttatni egy kiadóhoz. A feladat bonyolultabb, mint gondolná, egyszer csak egy ódon kúriában, Chimneys-ben találja magát, ahol gyilkosság történik. A gyilkos a házban lévő válogatott, előkelő társaság közül valaki. 

Mucha Dorka: Puncs

Íme egy újabb elsőkönyves szerző. A Puncs főszerepélője egy egyetemista lány, akinek viszonya van a tanárával. A könyv erőssége nem a cselekményében rejlik (az egy elég hétköznapi jelenséget ír le), hanem a stílusában és a karakterábrázolásában. Mucha Dorka akkurátusan és mélyrehatóan festi le a mai huszonévesek mindennapi életét és vívódásait, azt az időszakot, amikor már nem vagyunk gyerekek, de még felnőttek sem. Még nincs elég tapasztalatunk, hogy tudjuk, kik is vagyunk valójában, de már eleget éltünk ahhoz, hogy tudjuk, milyenné is akarunk válni. 

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Bár már koránt sem ez Dr. Csernus Imre első könyve, és a mondanivalója lényege is ugyanaz, mint mindig (önazonosság, bátorság, élés kontra vegetálás), mégis tud újat mondani. Legújabb könyve 12 fejezetből áll, melyek a 12 hónapunk nevét viselik. A pszichológus elmondja, milyen impulzusokat kellene átvennünk az egyes hónapoktól, és leírja azt is, hogyan él a többség ahelyett, hogy a természettel és vágyaival harmóniában létezne. Sokak ugyanis félnek a jelenben élni, nem elég bátrak, hogy szembenézzenek az igazsággal, vagy a minket körülvevő világgal. Az Egy életed van segít a tisztánlátásban, megadja a kezdő lökést, hogy rendezzük a problémás kapcsolatainkat és egy jobb, teljesebb életet éljünk.