Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy kívánjuk egyre jobban a hűsítő nyári italokat. A koktélok legnagyobb hátulütője, hogy elég sok cukrot is tartalmaznak (arról nem is beszélve, hogy az alkohol sem túl egészséges), de szerencsére léteznek cukormentes opciók is, más italok esetében pedig a folyékony édesítőszer is jó megoldás lehet. 5 olyan koktélt mutatunk, melyeket akkor is nyugodtan ihat, ha nem akar feleslegesen sok kalóriát bevinni. 

Tom Collins

A nagyon egyszerű és frissítő koktélnak több változata is van, úgyhogy ha kevésbé szofisztikáltan szeretnénk kifejezni magunkat, akár citromos vodkának is nevezhetnénk. Az ital alapja lehet vodka vagy gin, a lényeg, hogy adjunk hozzá szódát (mintha fröccsöt készítenénk) és fél citrom vagy lime levét. Ha az édes ízt jobban preferálja, öntsön hozzá egy kis folyékony édesítőszert is. 

Paloma

Ez az ital az egyik személyes kedvencünk, mivel annyira friss és üde az íze, hogy ennél jobb koktélt el sem tudunk képzelni a hőségben átvészelt nap után. Fél pohár grapefruitléhez adjon 2-4 cent tequilát, majd öntse fel a poharat szódával. Ízlés szerint édesítőszert is adhat hozzá. 

Mint Julep

A mentás koktél alapja a bourbon whisky. Az Amerika déli államaiból származó ital a lovasderbiken vált népszerűvé, és általában fémből készült pohárban szolgálták fel. (Ennek ellenére az ital neve perzsa eredetű, és rózsavizet jelent.) A koktél egészségesebb változatához tegyen 1-2 mentalevelet egy pohár aljába, öntse fel 60 ml bourbon whiskeyvel, adjon hozzá 5-10 csepp folyékony steviát, ha gyengébbre szeretné az italt, szódával és jéggel, ha erősebbre, akkor csak tört jéggel töltse tele a poharát. Díszítésül tegyen még 1-2  mentalevelet az ital tetejére. 

Orosz kávé

30 ml vodkához adjon egy teáskanálnyi instant kávéport és kávétejszínt, keverje jól össze, ízlés szerint adjon hozzá egy kevés édesítőszert, majd öntsön rá egy üvegpohárnyi (kb. 2,5 deciliternyi) tört jeget.  Ha a kalóriaszámolgatást elengedi, nyugodtan díszítheti egy kis tejszínhabbal a poharát. 

French 75

Ezt a koktélt akkorra ajánljuk, ha valami ünnepelnivalója van. Nemcsak azért, mert az italban a pezsgő is domináns szerepet kap, hanem azért is, mert ez a legkalóriadúsabb tétel a listánkon. 3 centiliternyi ginhez adjunk 2 decinyi pezsgőt (kalória szempontjából a száraz jobb választás), 1 kiskanálnyi folyékony édesítőszert és ugyanennyi frissen facsart citromlevet. Ha még frissítőbb ízre vágyik, dobjon az italba néhány szelet citromot. 

Kalóriára fordítva

A fenti koktélok cukormentesek, leszámítva természetesen az alkoholban lévő cukortartalmat. Hogy csökkentsük a bűntudatát, a felsorolt italokhoz kellő alkoholok a legkisebb kalóriatartalmú szeszes italok közé sorolhatók. 1 deci vodkában (amiből 3-4 koktél is kijöhet) például 231 kalória van, míg ugyanennyi gin 263 kalóriát rejt. Ha frissen facsart gyümölcslevet használ, sokkal kalóriaszegényebb italt kap, mintha a bolti változatot választaná, amikből általában nem spórolják ki a cukrot.