A nyári időszak a kullancsszezon csúcsidőszaka is, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. Cikkünkben összesen négy olyan tévhitet gyűjtöttünk össze róluk, amelyekkel le kell számolnia. 

A kullancs nem ugrik és nem a fáról esik

A kullancs nem a fákról pottyan vagy ugrik ránk. Jellemzően 1 méteres magasságig található meg az erdőkben, a dús aljnövényzetben, kertekben. Főképp a magas páratartalmú környezetet kedveli, innen kapaszkodva kerül fel áldozataira – mondta a szakértő, Kiss Dániel.

A városban sem vagyunk biztonságban

Immár a városi parkokban, füves területeken, magánkertekben is ugyanúgy elterjedtek ezek az állatok, ezért fontos, hogy ne csak a kirándulásokon gondoljunk a kullancsok elleni védekezésre.

A csípés önmagában még nem okoz bajt

A kullancsok számos veszélyes betegséget terjeszthetnek, mint a vírusos agyvelőgyulladás, a Lyme-kór, a humán babéziózis, a tibola vagy a krími-kongói vérzéses láz. Ám attól, hogy egy kullancs megcsípett minket, még nem biztos, hogy meg is fertőződtünk. A paraziták a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Minél előbb távolítjuk el a kullancsot a testünkből, annál kisebb esélyt hagyunk a fertőzésre. Ezért nem érdemes orvoshoz szaladni, ha kullancsot találunk magunkban, hanem mielőbb ki kell vennünk a vérszívót, majd alaposan megfigyelnünk magunkat a csípést követő időszakban.

Nem kenegetjük, nem tekergetjük

Korábban esküdtek arra, hogy a kullancsot krémmel, olajjal, ecettel kell bekenni. Ez súlyos tévedés, mert minden olyan megoldás, amely a kullancsot öklendezésre készteti, növeli a fertőződés kockázatát. Tehát: ne kenjük, ne piszkálgassuk, ne tekergessük az állatot az óramutató egyik irányába sem, inkább egy határozott mozdulattal mielőbb távolítsuk el!