Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása. Az utazási szakértő rámutatott, az emberek kiéheztek a külföldi nyaralásokra: a favorit idén Görögország, Bulgária iránt viszont bezuhant a kereslet a szomszédban zajló fegyveres konfliktus miatt.

Mint minden más szolgáltatást és terméket, úgy az utazási szektort is elérte a drágulás, amit ebben a szegmensben több tényező fűt egyszerre: az immár 10 százalék feletti infláció, az elmúlt pár hónapban 10 százalékot gyengülő forint és ehhez kapcsolódóan devizák keresztárfolyamai, valamint a buszos túrák esetében az üzemanyagárak 60-70 százalékos emelkedése.  Zsebők Tamás utazási szakértő elmondta, ezen tételek együtt túlmutatnak azon, amit életszerű és ésszerű határok között át tudnak vállalni az utazási irodák.

Az utazásszervezők legkésőbb 2022 januárjában összeállítják a programjaikat és leképzik az árakat annak érdekében, hogy március elején megkezdődhessen az értékesítés a szezonra. Mivel a gazdaságra komoly negatív hatást gyakorló háború csak február végén robbant ki, ezzel senki nem kalkulált még akkor, nem lehetett előrevetítetni, hogy ilyen mértékű infláció lesz, hogy a forint a történelmi mélyponthoz közelít, és hogy az üzemanyagárak az egekbe szöknek

– magyarázta. A szakértő úgy folytatta, a turizmusra gyakorolt negatív hatásokat nem láthatta előre az ember, és aki most nem emel árat, az nemcsak a cég jövőjét teszi kockára, de ezzel az utasait is potenciálisan veszélybe sodorja.