Egyre több az egyszerű  szúnyog  - és darázscsípésre fellépő szokatlanul erős bőrreakció. Az általános tünetek, bőrgyulladások miatt tavalyhoz képest többen fordulnak orvoshoz Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos szerint. 

Amellett, hogy a számtalan szúnyogfajta között egyre több a többnyire vírusos fertőzést terjesztő vérszívó, a méhekkel, darazsakkal, lódarazsakkal és kullancsokkal is vigyázni kell: egyre váratlanabb reakciókat vált ki a csípésük. Dr. Borbély Katalin szerint évről-évre változnak a rovarok és az immunválaszok is.

Ha vérnyomáscsökkenést, fejfájást, hányingert, hányást, heves bőrtüneteket észlelünk egy darázs, méhcsípés után, azonnal forduljunk orvoshoz! Ugyanakkor egy egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező embernél nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni egy csípés helyén megjelenő piros folt miatt. Az általában csak a rovar nyálára adott, természetes védekező, hisztaminos reakció

– hangsúlyozta a háziorvos, aki ügyeleti tapasztalatát megosztva elmesélte, hogy Zala megyében, a várt szúnyogirtás után a pillangók pár hétre eltűntek, ugyanakkor megjelentek a mérges, durván támadó darazsak, lódarazsak.

Egy érdekes tudományos kísérlet (Scientific Reports, 2021. december 21.-én publikált tanulmány, 24298) felvetette, hogy a B vércsoportú embereket valószínűleg jobban szeretik a szúnyogok, de védett ember nyilvánvalóan nincs.

Azonban természetes megoldásokkal sokat tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat vagy enyhítsük a tüneteket. Szúnyogok esetében kerüljük a mocsaras helyeket, az erős parfümöt, valamint ne vakarjuk a csípést, mert ez fertőzésveszélyhez és további heves viszketéshez vezethet.

Érdemes a házipatikánkat felszerelni néhány készítménnyel, amelyek segítik a bőrseb gyógyulását.

Ilyenek például Ledum és Apis tartalmú gél (DAPIS gél) az aloe vera, a méz, vagy babáknál hatékony lehet a csípésre kent zabpehelyből és zabtejből készült keverék is. De a szúnyogok utálják a szegfűszeg olajat és az égetett kávépor illatát is.

Kullancs ellen a ruházatunkkal tudunk a legjobban védekezni. Tűrjük be a zoknikba a nadrágot, és, ha már belénk ment, minél előbb vegyük vagy vetessük ki. Habár nem mindegyik terjeszt betegséget, a hosszabb ideig bőrben lévő kullancs vagy a kokárda-szerű bőrelváltozás esetén irány az orvos!

via GIPHY

A mézelő méh (apis), a mocsári molyűző (ledum) vagy a hisztamin (histaminum) alapanyagú homeopátiás szerek, kiegészítve a sebekre általánosan adott arnica montana-val szerencsés, ha velünk vannak egy nyaraláskor. Apis alapanyagot a duzzadt, viszkető, hidegre javuló csípésekre, ledumot a kékes, viszkető bőrelváltozásra, histaminumot általánosan az allergiás reakció csökkentésére adunk. Hagymát ugyan nem szokás betenni a bőröndünkbe, holott az egyik legjobb, darázscsípés utáni bőrnyugtató hatású zöldség, ahogy az ecetes borogatás is ugyanolyan kiváló a viszkető csípésre

– tette hozzá a 30 éves nemzetközi tapasztalattal is rendelkező funkcionális orvos.