horoszkóp

Tangák és bugyik négykerekű vásárlóknak

2005.11.07. 10:55
Tudjuk, hogy a mozgáskorlátozottság nem okvetlenül jelent akadályt abban, hogy a kerekesszékes ember akár kosárlabdacsapatban vagy tánccsoport tagjaként is érvényesüljön. Ettől azonban még egy szimpla bugyivásárlás lehet extrémsport a számukra.

Az új építésű közintézményekben már kötelező a mozgáskorlátozottak szabad közlekedését elősegítő megoldások (kapaszkodó, rámpa, lift) kiépítése, ami szép elképzelés, még ha nem is mindenhol és nem is következetesen alkalmazzák. Az azonban egyelőre ritka, hogy magántulajdonú, piaci alapon működő cégek önként vállalkozzanak arra, amire a Felina: új, kiskereskedelmi üzlethálózatuk legújabb boltjának kialakításánál a kerekesszékkel közlekedőkre gondolva úgy tervezték meg az üzletbelsőt, hogy tolókocsival is megközelíthető és kényelmesen használható legyen.

Nehezen indult

Tekintse meg képeinket!

A Velvet már szeptemberben értesült arról, hogy a XIII. kerületben, a Röppentyű utca 73/D szám alatt mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített üzletet nyitott az eddig csak fehérnemű- és fürdőruhagyártással foglalkozó, most már azonban a kiskereskedelemben is nyomuló Felina Hungária. Első lelkesedésünkben azonnal szerettünk volna beszámolni a hírről, de Sipos Mari, a cég sajtófőnöke akkor a Velvetnek elmondta: a helyzet egyelőre felemás. Míg ugyanis a bolton belül valóban mindent a kerekesszékesek figyelembevételével alakítottak ki, addig a bolt megközelítése mozgássérültek számára még mindig a szokásos nehézségekbe ütközik: nincs parkolójuk, és a magas járdaszegélyekhez is csak ezután készül majd el a felhajtó. Ez egészen olyan, mint az általában is jellemző hazai helyzet - gondoltuk, a hazai helyzetre nem jellemző módon azonban a Felina ezeket a problémákat mindössze egy hónap alatt elhárította.

Péntek kora délután az Árpád-hídtól induló 120-as busszal közelítjük meg az objektumot: a BKV ezen a vonalon már az új, mozgássérültek számára is használható, alacsonypadlós szériából való buszait üzemelteti, bár nem hisszük, hogy direkt a Felina boltjának vásárlóira gondoltak ezzel. Ez már csak azért sem valószínű, mert aki mozgáskorlátozottként metróval jön idáig, még mindig meg kell küzdjön azzal a problémával, hogy jut fel az Árpád hídi aluljáró lépcsősorán a buszmegállóig: amennyiben nem hoz magával hórukkembereket, sehogy.

A kerekesek korán kelnek

A Röppentyű utca új építésű házsorának aljában lévő boltban szűk körű vendégsereg jött össze az ünnepélyes átadásra. Egy tolókocsis hölgy az idejutási lehetőségeket veszi számba: "Van a parkoló az autósoknak, lehet jönni autóbusszal, és látom, van bicikliút is. Mások is jöhetnek keréken" - mosolyog, és megütögeti azt a négyet, amivel ő jött. A megnyitóig a bolt választékát mérjük fel: a Felina saját kollekciói mellett Mey és Rösch márkájú férfi és női fehérneműket forgalmaznak. A Felina gesztusaként ráadásul ezen a délutánon 20 százalékos engedménnyel vásárolhatnak a kerekesszékesek, akiknek a válogatásban két kedves és segítőkész eladónő segít. "Ők a Katik" - mutatja be kolléganőit a sajtófőnök, és a Katikra kicsit még jobban felnézünk, amikor megtudjuk, hogy a bolt reggel hatkor nyit. "A mozgáskorlátozottak csúcsforgalomban még nehezebben tudnak közlekedni, ezért sokan inkább hajnalban igyekszenek elintézni, amit lehet" - magyarázza Sipos az extrém nyitvatartást, és mi, 9-re járók ezt hallva őszinte részvéttel éljük bele magunkat a mozgáskorlátozottak - és a Katik - sorsába.

Sipos Mari sajtófőnök rövid köszöntőjéből megtudjuk, a Felina a bolt kialakítását a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szakmai tanácsai alapján végezte, az elkészült eredményt pedig az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériummal hagyatták jóvá. Mivel az eredmény megfelelőnek találtatott, Göncz Kinga miniszter asszony a bolt fővédnökségét is elvállalta, és bár személyesen most sajnos nem tudott jelen lenni, de képviseletében Kemény Péter miniszteri tanácsos elmondja: tudatformálónak és követendő példának tartják a cég gesztusát. "Így nem csak a mozgáskorlátozottak, de a kismamák, vagy az átmeneti mozgásproblémákkal küzdők számára is élhetőbb környezetet teremtettek" - emeli ki.

Példamutatás és profitnövelés

Dr. Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke úgy fogalmaz: egyik szeme sír, a másik nevet, mert az akadálymentesség - főleg egy profitorientált cégtől, önként odafigyelve erre - egyelőre még nagyon ritka itthon, másrészt viszont úgy érzi, végre állami szinten is megfogalmazódtak azok a célok, amiért a mozgáskorlátozottak már évek óta küzdenek. Egy üzlet mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhető kialakítása ráadásul nyilvánvaló módon nem az azonnali és bődületes profitnövekedés céljait szolgálja, sokkal inkább az üzenete példaértékű - véli. "A Felina gyakorlata minden tekintetben követendő példa: mind a boltkialakítás, mind a 20 százalékos kedvezmény tekintetében" - viccel még egy sort, majd arrébb áll, hogy a miniszteri tanácsos át tudja vágni a piros-fehér-zöld csíkos szalagot, amivel a boltot hivatalosan is beüzemelték.

Klikk a képre!

Sipos Mari szerint a mozgáskorlátozottak számára is használható belső tér kialakítása nem igényel különösebb befektetést, mások számára is könnyen elérhető volna az átlagosnál szélesebb próbafülkék kialakításával, és azzal, hogy az állványokat úgy rendezzék el, hogy azok közt kerekesszékkel manőverezve is el lehessen férni. A Felina azonban ennél is tovább ment: mozgáskorlátozott vevőikre gondolva még egy speciális mellékhelységet is kialakítottak. A megnyitó után a résztvevők a kerekesszékes meghívottakkal együtt tekintették meg a küszöb nélküli, tolóajtóval zárható helységet, és hogy nem a cég beépített emberei, az abból is látszik, hogy hibát is találtak. "Ez a vécépapírtartó szerintem kicsit messze van" - méricskéli a távolságot a Humanitás kerekesszékes újságírónője a vécé és a falra szerelt papírtartó közt, de később közösen felfedezzük, hogy a vécé melletti lehajtható kapaszkodóban gyárilag beépítve létezik papírtartó, így ez a probléma is elhárul.

A mosdókagyló is speciális kialakítású: pereme a megszokott, kifelé ívelő forma helyett befelé hajlik, és magasabban helyezkedik el, hogy beférjen alá a kerekesszék. Keverőcsapja egy kézzel is könnyen kezelhető - a tesztelő újságíróhölgy szerint ez azért fontos, mert a kerekesszékesek közt sem ritka a többszörösen sérült, akinek esetleg csak az egyik keze működik.

Mivel a magas bérleti díjak mindenhol arra ösztönzik az üzletek bérlőit, hogy minél optimálisabban kihasználják a rendelkezésre álló alapterületet, már a szellősebb elrendezés is tekinthető áldozatos megoldásnak. A Felina azonban okosan úgy gondolkodik: amit esetleg veszít a réven, azt megnyerheti a vámon, hiszen cserébe hozzájuk betérnek azok, akik más üzletekből kiszorulnak. "Jó, lehet, hogy a vizesblokk speciális kialakítása valóban járt némi többletköltséggel, viszont nem kell például küszöbre költeni" - mondja félig viccesen a MEOSZ elnöke, majd visszatér az eladótérbe, és bevásárol pár szép darabot feleségének. Erre egyébként nem csak most az egyszer van lehetősége a mozgáskorlátozottaknak: a Felina a MEOSZ kérésére karácsony előtt még egyszer megismétli a kedvezményes délutánt.

A Felinán tehát nem múlik az esélyegyenlőség: ha mozgáskorlátozottak kényelmes körülmények közt próbálva szeretnének szép fehérneműt vásárolni, náluk már megtehetik. Feltéve, hogy át tudnak jutni ehhez a városon.