horoszkóp

Nem szeretik a testüket a 40-es nők

2006.08.03. 17:35
Nem tudják feldolgozni testük megváltozását, ezért sok nőnél 40 éves kora körül alakulnak ki táplálkozási zavarok - mutatta ki egy most végzett felmérés.

A Top Sante magazin kérdőíves kutatása során 2000 nőt kérdezett meg arról, mennyire elégedett a testével: a végeredmény szerint legtöbbjük elégedetlen a külsejével és vagy már volt plasztikai műtétje, vagy szeretne elvégeztetni. A válaszolók 70 százaléka próbálkozott komoly diétákkal és 58 százalékuk egészségtelen étkezési szokásokat vett fel ennek következtében.

Has, comb, csípő, felkar

A kutatás alapján kialakult kép szerint a 40-es nők szeretnének karcsúbbak lenni, mint amilyenek 20 éves korukban voltak: az átlagosnak számító 70 és fél kiló helyett 62 kilós testsúlyt tartanának ideálisnak. Tizes skálán többnyire három és fél pontra értékelték a testüket, és különösen a hasukkal, csípőjükkel, combjukkal és felsőkarjukkal voltak elégedetlenek.

A folyamatos fogyókúra csapdájában

A kutatás résztvevői arról is beszámoltak, hogy 40 felett sokkal nehezebben fogynak, és több mint harmaduk úgy fogalmazott, hogy tulajdonképp folyamatosan diétázik: elhagyják a reggelit, nassal váltják ki az ebédet, csokoládéval és borral helyettesítik a vacsorát, és mindezt azért, hogy megpróbáljanak karcsúnak maradni. Több mint 30 százalékuk fogyasztótablettákat és hashajtót szed, de van aki böjtöl, vagy hipnózissal próbál fogyni. Legtöbbjük mindeközben kétségbeesetten irigyli a jóalakú kortársnőiket, és a szülést, az öregedést és a menopauzát hibáztatja saját testének állapotáért.

Egyre többen szabatnak

Ezzel összefüggésben nem meglepő, hogy az Angol Plasztikai Sebészek Szövetségének 2005-ös adatai szerint a kozmetikai műtétek egyre népszerűbbek. Míg 2004-ben 15 019 műtétet hajtottak végre a szigetországbeli nőkön, 2005-ben ez a szám már 19 601. Ezen belül az öregedést leplező beavatkozások, azaz az arcfelvarrás és a szemhéj-korrekció a legnépszerűbb beavatkozások.

A megoldás változatlanul csakis a mozgás

A Táplálkozási Zavarok Szövetségének szóvivője szerint ez azért különösen aggasztó, mert a nők ennek következtében hajlamosak elveszíteni a kontrollt önnön étkezési szokásaik felett és egészségtelen diétákba menekülni. A súlyproblémák miatti aggodalmak minden korcsoportra jellemzőek, és a gyorsdiéták, valamint a fogyasztószerek használata nemhogy nem vezet eredményre, de súlyos problémákat is okozhat. "A mai társadalomban túlzott hangsúlyt kap a külső, és sokan esnek ennek csapdájába. Azt gondolják, hogy fogyással vagy a testük tökéletesítésével meg tudják oldani érzelmi problémáikat. Egészségügyi szempontból pedig sokkal hasznosabb és fontosabb volna a megfelelő diéta mellett a mozgás" - mondta el a szóvivő.