Kilenc magyar kórház nem végez abortuszt bizonyos ünnepnapokon, a magzatvédő Alfa Szövetség kezdeményezésére. Az abortuszellenes társadalmi csoport szeretné elérni, hogy március 25-én, a magzatgyermek napján, június 1-jén az ENSZ által meghirdetett az Élet Nemzetközi Napján, és december 28-án, az Aprószentek ünnepén minél kevesebb kórházban végezzenek művi terhességmegszakítást.
A mozgalomhoz eddig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, az egri Markhot Ferenc Kórház, a budapesti Szent Rókus, Szent Imre és Schöpf-Mérei Ágost kórházak, a bajai Városi Kórház, a miskolci BAZ megyei Oktatókórház, a soproni Erzsébet Kórház és a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház csatlakozott. Ezekben az intézményekben a kérdéses három napon nem végeznek abortuszt.

Amerikában indult

Az Alfa Szövetség elnöke, Téglásy Imre a Velvetnek elmondta, hogy eddig kilenc kórház csatlakozott az életvédő mozgalomhoz, melyet Philip Reilly amerikai pap indított el három éve New Yorkban. "Reilly rájött, hogy nincs értelme erőszakosan tiltakozni az abortusz ellen, így ettől kezdve az abortuszra specializálódott klinikák előtt imádkozott, és a lelki támaszon kívül munkatársaival sokrétű gyakorlati segítséget is kínált az abortusz által fenyegetett anyáknak." -nyilatkozta Téglásy. Reilly szociális támogatást is biztosító közösségi terhesgondozókat alapított, melyekből már több mint háromezer van Amerikában.

Imádkoznak

A magzatvédő szövetség kampányai során a különböző felekezetek hívei istentisztelet után közösen fohászkodva vonulnak egy-egy kiválasztott kórház elé. Nyilatkozatuk és könyörgésük felolvasásával kérik az adott egészségügyi intézménytől, hogy legalább e három napon függesszék fel az abortuszokat, mondta el Téglásy Imre.

Legutóbb, december 27-én a Szent Imre Kórház elé vonultak a zarándokok, ahol az intézmény nevében Rákóczi István szülész-nőgyógyász osztályvezető professzor fogadta őket. A kórház főigazgatója, dr László Imre a Velvetnek elmondta, intézményük az Alfa Szövetség kérésének eleget téve valóban nem végez ezentúl abortuszt a kérdéses napokon. A magzatvédők legközelebbi zarándoklata március 25-én, Esztergomban lesz.