horoszkóp

Aggasztja az EU-t a szlovák abortusz-intézkedés

2006.01.09. 10:28
A nők jogainak csorbulása miatt aggódik az Európai Unió, miután a Vatikán nyomására Szlovákiában szigorítják az abortusz lehetőségét. A szlovákok 70 százaléka katolikus, s az abortusz az országban jelenleg a terhesség 12. hetéig törvényesen elvégezhető.

Egy előkészítés alatt lévő, Szlovákia és Vatikán közötti szerződés szerint a kórházi alkalmazottak vallási alapon visszautasíthatják az abortusz elvégzését vagy a mesterséges megtermékenyítésben való részvételt. Az EU ügyvédekből álló szakértői testülete szerint ez az egyezmény csorbítja a nők jogait a katolikus országban.

XVI. Benedek pápa egyetért

Mint ismeretes, XVI. Benedek pápa erőteljesen harcol az abortusz ellen, így messzemenően egyetért a még 2003-ban megfogalmazott szerződéstervezet tartalmával, amely szerint Szlovákia "nem kényszerít semmilyen kötelezettséget az abortusz végrehajtása vagy a mesterséges megtermékenyítés tekintetében azokra a kórházi dolgozókra, akik a katolikus egyház alapította egészségügyi intézményekben dolgoznak."

A szlovákok 70 százaléka katolikus, s az abortusz az országban jelenleg a terhesség 12. hetéig törvényesen elvégezhető.

Az egészségügyi dolgozók nagy része katolikus

Az egyezmény arra hivatkozik, hogy a lelkiismereti szabadságot el kell ismerni az emberi élet szempontjából fontos értékek védelme szempontjából.

Olivier de Scutter az EU emberi jogok védelmére szakosodott ügyvédi testületének vezetője szerint éppen a vallási, lelkiismereti alapú tiltás ad okot az aggályokra, ugyanis az egészségügyi dolgozók nagy része katolikus, és ők valamennyien élhetnek visszautasítási jogukkal. Az ügyvédek rámutatnak arra is: a szerződés nem kötelezi az orvosokat, hogy más egészségügyi intézményt ajánljanak a hozzájuk fordulóknak.

Az igazságügy-miniszter szóvivője kontra Buzinger

Richard Fides, a szlovák igazságügy-miniszter szóvivője visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a Vatikánnal kötött szerződés gyakorlatilag abortusz-egyezmény. A szóvivő azt állítja, hogy a szerződés a lelkiismeret szabadságáról szól, hiszen "nem lehet az abortusz véghezvitelére kényszeríteni egy olyan nőgyógyászt, aki az élet támogatója". Ugyanakkor Martin Buzinger, az uniós jogi testület szlovák tagja attól tart, hogy a vatikáni egyezmény anélkül nyújt széles bázist a lelkiismereti alapú elutasításhoz, hogy egyidejűleg kizárná az ezzel a joggal való visszaélés lehetőségét.

Katonai szolgálat lelkiismereti alapon való megtagadása

A Vatikán hasonló szerződéseket (konkordátumokat) kötött más államokkal is, ám azok csak a kötelező katonai szolgálat lelkiismereti alapon történő megtagadását érintik.

Még nem írták alá

A szlovák-vatikáni megállapodást még nem írták alá a felek, de amennyiben a ratifikáció is megtörténik, a nemzetközi szerződés hatályossá válik.

Az emberi jogok védelmével foglalkozó szervezetek többször is közzé tették álláspontjukat, miszerint, ha egy országban az abortusz törvényes, akkor azt mindenki számára elérhetővé kell tenni, diszkrimináció-mentesen.